Potravin je dostatek, za rychlým růstem cen stojí spekulace

Bern - Za současným rychlým růstem cen potravin je především spekulace, nikoli jejich nedostatek. Zdůraznil to dnes předseda programu OSN pro životní prostředí Achim Steiner, který se svými kolegy z dalších programů OSN jednal v Bernu o silném růstu nákladů na potravinovou pomoc. Steinerovo prohlášení je v ostrém rozporu s názorem generálního tajemníka Organizace spojených národů Pan Ki-muna.

„Dnes je na této planetě dostatek potravin, abychom nakrmili všechny,“ upozornil Steiner, podle kterého neexistuje důvod, proč by měly ceny potravin růst tak rychle. Fyzický trh s potravinami podle něj deformuje fakt, že se na něj i na zásobování nahlíží optikou termínových trhů. Se Steinerovými názory souhlasí i jeho kolegové.     

Spekulace nese podle Steinera vinu na tom, že na trhu není místo pro chudé lidi, kteří si dražší potraviny často nemohou dovolit. Vlády by však měly odolat panice kolem prudkého růstu cen potravin a pokusit se zvýšit zemědělskou výrobu.     

Steiner přišel se svým prohlášením jen několik dní poté, co generální tajemník OSN Pan Ki-mun varoval před sílícím nedostatkem potravin, který by mohl vést k tomu, že podvyživení lidé se stanou běžným obrazem nejen v Africe, ale i v Evropě.