Američtí řidiči kamionů protestují proti vysokým cenám nafty

Washington - Řidiči kamionů protestovali ve Washingtonu proti vysokým cenám nafty a benzinu. Demonstrace proběhla právě v době, kdy Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC varovala, že cena surové ropy by se brzy mohla vyšplhat až na dvě stě dolarů za barel.

Šoféři dálkových kamionů požadují, aby byly ceny paliva stlačeny dolů, protože kamionovou dopravu prý nejde za současných cen provozovat. Unie dálkových řidičů a občanů žádá Kongres mimo jiné o to, aby uvolnil surovinu ze strategických zásob a zastavil vývoz ropy vytěžené na Aljašce.

Nafta stojí v současnosti v USA čtyři až pět dolarů za galon. Od roku 2002 stouply ceny surové ropy na více než pětinásobek, od začátku letošního roku zhruba o 25 procent. Cena barelu surové ropy překonala včera nový rekord, když se zastavila těsně pod hranicí 120 dolarů. A OPEC okamžitě varoval, že bude hůř, neboť bude-li pokračovat stávající trend, může se stát, že ropa bude stát až dvě stě dolarů za barel.

Za růstem cen je podle analytiků nedostatek suroviny na trhu. Způsobuje ho prudce rostoucí spotřeba v rozvíjejících se ekonomikách, jako je Čína, ale také slabý dolar, který tlačí zahraniční investory k tomu, aby raději kupovali komodity. Dalšími důvody jsou stávka, která zastavila provoz významného britského ropovodu, útoky na ropná zařízení v Nigérii a rovněž napětí mezi Spojenými státy a Íránem.