Potravinovou krizi vyřeší OSN „almužnou“, expertní komisí a liberalizací obchodu

Bern - Cena rýže se za poslední rok téměř zdvojnásobila. Za stejný peníz je na trzích k dostání poloviční množství oleje nebo cukru. Američané jsou šokováni množstevními kvótami na nákup. Rozvojovému světu prý hrozí největší potravinová krize od druhé světové války. V této atmosféře zasedají povolané orgány Spojených národů, Světové banky, Mezinárodního měnového fondu a Světové obchodní organizace. Výsledek? Speciální komise, která by měla přinést vizionářskou politiku, a pro krátké období - uklidnění nespokojenců pár miliardami dolarů.

Skupina bude mít podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna za úkol ve středním a dlouhém období přinést odpovědné řešení situace. Hlavní prioritou nyní podle Pan Ki-muna zůstává získat dalších 755 milionů na financování Světového potravinového programu, který má v letošním roce poskytnout potravinovou pomoc pro 73 milionů lidí. O tuto částku se navýšil původní rozpočet programu ve výši 2,9 miliardy dolarů kvůli prudkému zdražení potravin.

Pan Ki-mun dodal, že současnou potravinovou krizi způsobilo několik faktorů. Patří mezi ně změny klimatu, dlouhá období sucha, změny chování spotřebitelů v rozvíjejících se zemích a také pěstování obilovin pro biopalivo. „Jen Spojené státy a Evropská unie mohou zrušením legislativy, která udává povinnost přimíchávat bioložky do paliv, vrátit ceny potravin zpět,“ myslí si ekonom Petr Mach. „OSN s ničím rozumným přijít nemůže,“ dodal.

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství má v plánu poskytnout farmářům v nejchudších zemích světa osivo za 1,7 miliardy dolarů. Podle ekonoma Petra Macha je ale finanční „pomoc“ jen jakousi almužnou. Navíc se dostane do rukou těch, kteří rozhodně růstem cen netrpí.

„Ačkoliv ceny pšenice v posledních několika dnech klesly, ceny rýže a kukuřice pravděpodobně zůstanou vysoké a pšenice relativně také,“ řekl na setkání s novináři prezident Světové banky Robert Zoellick. Ten také spolu s šéfem OSN vyzval země, aby nezakazovaly vývoz potravin, protože tím jen zhoršují současné problémy. „Naléháme na země, aby nevyužívaly zákaz vývozu. Tyto regulace jen podporují tvorbu zásob, táhnou nahoru ceny a ohrožují nejchudší lidi na světě, kteří nemají co jíst,“ dodal Zoellick.

Ředitel Světové obchodní organizace Pascal Lamy dodal, že krize je dalším důležitým důvodem, proč by mělo být co nejdříve dokončeno katarské kolo jednání o volném obchodu, které začalo v roce 2001. To má mimo jiné liberalizovat obchod s potravinami a dalším zbožím a službami prostřednictvím snížení cel a podpor.