Íránští producenti ropy upustily od obchodování v dolarech

Teherán - Írán, který je čtvrtým největším producentem ropy na světě, už neprodává svůj poklad za dolary. Se svými odběrateli se dohodl na platbách v eurech a jenech. Stojí za tím oslabující dolar, ale také pomsta Spojeným státům za sankce, které na zemi uvalily kvůli íránskému jadernému programu.

Protože se ceny ropy na světových trzích uvádějí v dolarech, jeho oslabování producenty černého zlata velmi znepokojuje. Snižuje totiž jejich příjmy, a tedy i zisky. Podobným krokem, k jakému nyní přistoupil Írán, již proto v minulosti hrozila Venezuela, která k odchodu od dolaru vyzívala dokonce i ostatní země ropného kartelu OPEC. 

Podobné úvahy nejsou ale nijak ojedinělé ani u zemí, které mají s USA lepší vztahy než Írán a Venezuela. „I v jiných zemích se hovořilo nebo hovoří o tom, že by se mohlo odejít od dolaru, patří mezi ně Rusko nebo také Norsko,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Radomír Jáč z finanční skupiny PPF. 

Krok samotného Íránu ale spotřebitelé u čerpacích stanic nepocítí. O tom, že cena ropy klesne, by se podle Jáče dalo uvažovat až ve chvíli, kdy by od obchodování v dolarech hromadně upustili exportéři ropy po celém světě.