Studium mladým lidem možná usnadní peníze od státu

Praha - Ministerstvo školství chce pomoci mladým lidem s financováním nákladů spojených se studiem. Do dvou let jim chce začít vyplácet nevratné příspěvky a umožnit získání půjček s nízkým úrokem, které by spláceli až po nástupu do zaměstnání. Spuštění systému podpory je podle ministerstva nezbytné.

Návrh ministerstva školství počítá pro každého studenta do třiceti let s měsíčním příspěvkem 890 korun měsíčně. Peníze by dostávali nejen v průběhu akademického roku, jako je tomu například u ubytovacích a sociálních stipendií, ale i během prázdninových měsíců. Kromě příspěvků chce ministerstvo usnadnit mladým lidem studium také poskytováním výhodných půjček. Každý vysokoškolák by tímto způsobem mohl získat až 2000 korun měsíčně. 

Nic ale není černobílé. Ministerstvo ve svém návrhu počítá se souběžným zrušením slevy na dani, kterou nyní mohou na své studující děti uplatňovat rodiče. Zatím si mohou daňovou zátěž měsíčně snížit o 335 korun. O tyto peníze by ale přišli. 

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) se domnívá, že by nový zákon, který plánované změny umožní, mohl projít Parlamentem poměrně snadno. „Já si myslím, že tohle bude mít širokou podporu, protože je evidentní, že je to potřeba,“ uvedl. Česká repubklika má totiž ve srovnání s dalšími evropskými státy vysokoškolsky vzdělaných lidí málo. Na celkové populaci se podílí pouze 11 procenty. Například Norsko v tomto ukazateli ale dosahuje 38 procent.