Ministerstvo financí loni prominulo méně daní než o rok dřív

Praha - Z návrhu státního závěrečného účtu za rok 2007 vyplývá, že ministerstvo financí loni na daních odpustilo celkem 838 milionů korun, což je o zhruba 40 milionů méně než o rok dříve. Nejvyšší částku, rovných 419 milionů, prominulo ministerstvo na příslušenství daně z přidané hodnoty. Šlo o případy, kdy úředníci zjistili nesrovnalosti, které vyplývaly z uplatňování daňových zákonů. Na DPH přitom loni stát vybral celkem 235 miliard korun.

Ministerstvo financí loni vyřizovalo 15 žádostí právnických osob o prominutí daně z příjmu. Z nich vyhovělo jen jediné, které prominulo 2,1 milionu korun. Velkorysejší bylo v případech, kdy firmy žádaly o prominutí příslušenství daně. Ze stovky žádostí vyhovělo pěti zcela a dalším 76 zčásti.

Fyzickým osobám, od kterých obdrželo 193 žádostí, prominulo ministerstvo na dani z příjmu celkem 9,6 milionu korun. Na příslušenství daně, například penále, úroků nebo nákladů na daňové řízení, jim odpustilo dalších 73,1 milionu korun.

Částečné nebo úplné prominutí daně umožňuje zákon o správě daní a poplatků, a to za pevně stanovených podmínek. Není však možné zveřejnit, o koho šlo, protože zákon o správě daní a poplatků ukládá ministerstvu v těchto věcech mlčenlivost, sdělil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Pozornost před časem vzbudilo rozhodnutí bývalého ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD), který podle informací týdeníku Týden z loňského prosince odpustil v roce 2006, tedy těsně před odchodem z funkce, 26 milionů korun podnikateli Vlastimilu Dvořákovi. Dvořák je přitom majitelem mariánskolázeňského hotelu Esplanade, kde se loni v listopadu oženil Sobotkův stranický šéf Jiří Paroubek.

Odpuštění dluhu podle Týdne ministerští úředníci schválili, když finanční úřad, finanční ředitelství i komise na ministerstvu souhlasily. Také podle současného ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) však bylo vše v pořádku. V případě, že by takovouto žádost jako ministr řešil, zřejmě by prý postupoval stejně.