Autodopravce trápí nové strašidlo - rekordně drahá nafta

Praha - Rekordní hodnoty, kterých v posledních dnech dosáhla nafta, decimují autodopravce. Kvůli silné koruně, která snižuje poptávku dopravě za hranice, doléhá zdražování na dopravce více než jindy. S určitým časovým odstupem by se mohla vysoká cena pohonné hmoty promítnout i do spotřebitelských cen.

Mluvčí největšího české sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Felix varoval, že současné ceny pohonných hmot jsou pro přepravce téměř likvidační. Kromě drahé ropy vidí důvod zdražování zejména v přidávání bioložky, jejíž výroba je mnohem nákladnější, než je tomu u klasických paliv. „Chápeme, že možnosti státu zejména v daňové oblasti jsou velmi omezené. Stálo by ale za to zamyslet se, zda nepřehodnotit používání dražších biosložek v naftě,“ vyzval Felix.

Zdražování přepravy pomalu začíná doléhat i na další odvětví. Náklady na ni jsou totiž nezanedbatelnou položkou při stanovení ceny většiny výrobků. Pociťovat to už začíná například stavebnictví. „Stoupající ceny nafty se projevují v nárůstu cen některých stavebních hmot, které se zvýšily od počátku roku o pět až deset procent,“ uvedla mluvčí stavební společnosti Hochtief CZ Alena Čechová.

Cenu nafty žene nahoru zdražující ropa. Analytici předpovídají, že by v blízké době mohla dosáhnout až 200 dolarů na barel. Dnes se poté, co přeskočila hodnotu 121 USD, vyšplhala až na 122 dolarů za barel. Negativně působí ale také přimíchávání biopaliv. I přesto, že je zejména vlády států Evropské unie štědře dotují, je jejich výroba stále velmi drahá. Některé země, mezi nimi například Velká Británie a Německo, proto volají po přehodnocení ambiciózního cíle unie, který počítá do roku 2020 se zvýšením podílu bioložky v pohonných hmotách až na 10 procent.