Slovensko dostalo dvoutřetinovou zelenou k euru

Brusel - Euro oslaví desáté narozeniny a Slovensko nebude gratulovat zvenčí. Podmínky vstupu do eurozóny splnilo za necelých pět let. Dnes ho za to pochválila Evropská komise a Evropská centrální banka, a pokud se žádný z ministrů financí nepostaví v červenci proti, stane se Slovensko šestnáctou zemí eurozóny.

Evropská komise a Evropská centrální banka dnes doporučily přijetí eura na Slovensku k 1. lednu 2009. „Slovensko splnilo všechny nezbytné podmínky pro přijetí jednotné měny,“ uvedla Komise v doporučení. Evropská centrální banka ale ve svém hodnocení vyjádřila velké obavy z růstu spotřebních cen na Slovensku po jeho případném vstupu do eurozóny a celé hodnocení je spíše rezervované.

„První pozitivní signál přinesla jarní ekonomická předpověď komise pro celou sedmadvacítku,“ připomněla zpravodajka České televize v Bruselu Barbora Šámalová. „Po dnešku bude zbývat už jen poslední krok, souhlasné přitakání ministrů financí členských států, vyjádří se v červenci,“ dodala. Spekuluje se o tom, kdo by Slovensku mohl vystavit stopku. Diplomaté ale nesouhlas nenaznačují. Slovensko kromě konvergenčních kritérií muselo splnit navíc dlouhodobou udržitelnost, což je jakési politické kritérium.

Výměnný kurz eura vůči koruně publikují příslušné autority v červenci. V srpnu obchodníky na cenovky připíšou vyjádření v eurech. Odhady se různí, optimistické predikují kurz 31 slovenských korun za jedno euro, negativnější odhady posouvají korunu o dvě jednotky dál. Skokově by dnes mohl kurz klesnout pod 32 korun za euro po oficiální publikaci zprávy. 

Kromě doporučení pro přijetí eura na Slovensku dnes Evropská komise rovněž navrhla ukončení takzvané procedury pro nadměrný deficit s Českem, Slovenskem, Itálií a Portugalskem. Brusel dospěl k závěru, že hospodaření českého státu je plně v souladu s legislativou Evropské unie a schodek veřejných rozpočtů nepřekračuje stanovenou mez.

Zároveň zhodnotila pokrok nových členských zemí, které se ucházejí o euro, za poslední dva roky. Česko konvergenční kritéria nesplňuje, uvedla Komise.