Technoexport a Strojimport přejdou do soukromých rukou

Praha - Podniky Technoexport a Strojimport, v nichž stát vlastní téměř stoprocentní podíly akcií, chce ministerstvo financí zprivatizovat. Pokud vláda plán schválí, mohli by noví majitelé významných exportérů strojírenských výrobků a investičních celků být známi do konce letošního roku.

Stát v Technoexportu vlastní 98,85 procenta akcií a ve Strojimportu 99,22 procenta akcií. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob ČTK řekl, že ministerstvo financí vládě navrhne státní podíly privatizovat formou dvoukolového veřejného výběrovou řízení. První kolo by mělo být kvalifikační a ve druhém kole o vítězi rozhodne výše nabídnuté ceny. O prodeji navrženému vítězi by pak rozhodla vláda.

Návrh na privatizaci Technoexportu a Strojimportu předloží MF vládě v následujících několika týdnech. Pokud vláda materiál schválí, privatizace by mohla být podle Jakoba dokončena ještě v letošním roce.

Například cena společnosti Strojimport by se podle odhadů zveřejněných týdeníkem Ekonom mohla pohybovat mezi 100 až 200 miliony korun. Konečnou částku ovlivní i dluh Strojimportu vůči ministerstvu financí ve výši 85 milionů korun.

O koupi Strojimportu podle týdeníku Ekonom projevil zájem například Svaz strojírenské technologie, respektive několik jeho členů. „Pro pět až šest členů svazu je Strojimport, především jeho pobočka v německém Wiesbadenu, klíčovým obchodním článkem. Chtěli bychom jej koupit do společného vlastnictví,“ řekl týdeníku prezident svazu Jan Rýdl.

Strojimport patří mezi přední vývozce českých a slovenských obráběcích a tvářecích strojů. Vedle toho se zaměřuje na export investičních celků, dřeva, plechů, ocele nebo trubek, dováží stroje, zařízení a náhradní díly. Mezi hlavní dodavatele Strojimportu patří společnosti TOS Varnsdorf, TRENS Trenčín, TOS Čelákovice, TOS Kuřim, ŽĎAS Žďár nad Sázavou či Šmeral Brno.

Technoexport se angažuje především v oblasti kompletních dodávek a výstavby „na klíč“ investičních celků pro zpracování ropy a plynu, potravinářského průmyslu a gumárenského zařízení.