Opět vystřelila cena ropy, ke 126 dolarům za barel

Londýn/NewYork - Další psychologické hranici v poledne překonala cena ropy. Na asijském trhu se v pátek ráno barel obchodoval za 124,70 dolaru, posléze vytáhl i newyorskou cenu ještě o tři centy výš, londýnský Brent byl kótován na 123,69 dolarech. Po poledni cena lehké americké ropy stoupla až na 125,10 dolaru za barel, Brent se obchodoval za 124,20 dolaru. Odpolední hodnoty zlomili i bariéru 126 dolarů (126,20 u lehké americké ropy, 125,68 u ropy Brent). Nedávno analytici Goldman Sachs předpověděli, že bájná hranice 200 dolarů za barel padne možná už do roka. Za nárůstem ceny ropy je vysoká poptávka, OPEC se nechala slyšet, že nabídka je k ní v současnosti adekvátní, přitom týdenní růst ceny je nejvyšší od března loňského roku. Za růst ceny může podle organizace OPEC slabý dolar.

Přední světoví analytici mají ale jiný názor: „Čína a Indie, ti to táhnou,“ shodují se. Požadavky jejich „žíznivých“ ekonomik narážejí na nestability trhu, které v minulých dnech způsobili někteří producenti nuceným pozastavením těžby. V Nigérii skupinky protivládních povstalců útočily na ropovody, irácká těžba byla přerušena během kurdských nepokojů na severu země. Ke všemu se přidává „americké léto“, které si říká o víc a víc nafty a benzínu.

„Fondy lijí své peníze na trh s ropou, protože ceny si vedou velmi dobře,“ uvedl analytik společnosti Kanetsu Asset Management Tacuo Kagejama. Nálada na trhu je navíc motivuje k uzavírání takzvaných futures na vysokou cenu v dalším období.

Středeční zpráva ukázala, že zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu vzrostly více, než se čekalo. Zásoby destilátů, včetně nafty a topného oleje, však klesly. To vyhnalo vzhůru ceny termínových kontraktů na topný olej a naftu, tím i na ropu.