V Lotyšsku se vzedmula obrovská inflační vlna

Riga - Lotyšsko v dubnu vykázalo rekordní inflaci. Tempo růstu cen se v dubnu zvýšilo na neuvěřitelných 17,5 procenta, a dostalo se tak nejvýše za posledních 12 let. Plošné zvyšování cen trápí zemi již delší dobu, do rekordních výšek ho ale nyní vyhnalo skokové zdražení elektřiny.

Duben se v Lotyšsku stal již jedenáctým měsícem v řadě, kdy musí spotřebitelé sahat výrazně hlouběji do svých peněženek. Kvůli novým elektrickým tarifům vzrostly v dubnu náklady tamním domácnostem o 6,8 procenta.

Výrazně zdražují ale také služby a potraviny. Za služby Lotyši v dubnu meziročně platili o 17,3 procenta vyšší cenu, potraviny zdražily dokonce o 20,8 procenta.

Lotyšsko už překonalo i unijní nováčky Bulharsko a Rumunsko. V Bulharsku, kterému způsobuje z obou zemí inflace větší problémy, dosahuje míra růstu cen 14,2 procenta.

Vysoká inflace má negativní vliv na kupní sílu obyvatel Lotyšska, v malé pobaltské zemi se proto již začínají objevovat první známky útlumu ekonomiky. V prvním čtvrtletí tempo růstu hrubého domácího produktu zpomalilo na 3,6 procenta. Ještě v roce 2006 přitom činilo 11,9 procenta.