Sýrie vrátí Česku dvanáct milionů

Praha - Česká republika by měla získat od Sýrie zbytek dluhu ve výši přibližně 11,8 milionu korun. Počítá s tím dodatek k dohodě mezi oběma zeměmi, který ve středu projedná vláda a následně by jej měl ministr financí Miroslav Kalousek podepsat koncem týdně při návštěvě Sýrie. Celkový dluh Sýrie vůči ČR činí 23,4 milionu, ale vláda v březnu rozhodla, že polovinu dluhu Sýrii promine.

Odpuštění dluhu Sýrii bude ve státním rozpočtu zachyceno jako výdajový kapitálový převod ve prospěch Sýrie. Transakce zhorší maastrichtské konvergenční kritérium vládního deficitu, toto zhoršení ale podle ministerstva financí nebude mít s ohledem na výši odpouštěné částky zásadní vliv a neprojeví se ve výši ukazatele vládního dluhu.

Původní dluh Sýrie vůči bývalému Československu dosahoval více než jedné miliardy dolarů. Dohoda o splacení části dluhu mezi zemí a Českem a Slovensko byla uzavřena v roce 2005.

V poslední době ministerstvo financí přistoupila k několika krokům, které by měly s některými zeměmi definitivně vyřešit jejich staré dluhy. V pondělí uzavřela ČR s Kambodží memorandum, podle kterého země promine Kambodži většinu dluhu, který činí 3,6 milionu dolarů (58 milionů korun). Téměř čtvrtinu dluhu ale musí Kambodža ČR zaplatit, Česko ji následně využije na rozvojovou pomoc.

Česká republika měla ke konci loňského roku u ostatních zemí světa celkové pohledávky 23 miliard korun. Dluh ciziny vůči Česku dlouhodobě klesá, při vzniku samostatné České republiky to bylo 156 miliard korun. Největšími dlužníky ČR jsou podle ministerstva financí Irák, Kuba, Libye, Rusko a Súdán. Pravidelně v souladu s uzavřenými dohodami splácejí Albánie, Alžírsko, Laos a Nikaragua. Podle informací z konce loňského roku je zcela nejrizikovějším dluh Severní Koreje, který přesahuje 192 milionů korun.

Vydáno pod