Desetina v tuzemsku ubytovaných Čechů volí luxusní hotel

Praha - I tento zajímavý závěr přinesla statistika Asociace českých cestovních kanceláří a cestovních agentur. Další výstupy okomentoval ve Studiu ČT24 mluvčí asociace Tomio Okamura. V závěru interview se Ekonomika ČT24 věnovala i aktuálním problémům nově přijatých administrativních opatření v Chorvatsku.

V tuzemsku se loni ubytovalo přibližně 6,5 milionů Čechů, více než 500 tisíc z nich si vybralo čtyř nebo pětihvězdičkový hotel, uvádí statistika. Služební cesty tvoří přibližně deset procent. O luxusnější ubytování je zřejmě zájem. V nejbližších dvou letech se bude jen v Praze stavět 17 nových čtyř a pětihvězdičkových hotelů. „Luxusní hotely jsou vytížené přibližně z 60 procent, ubytovací kapacity s nižšími standardy jsou vytíženy jen asi z 15 procent,“ doplnil Okamura.

„Majitelé kempů si neuvědomují, že se stávají alternativou tříhvězdičkových hotelů a v porovnání s nimi nejsou schopni nabídnout kvalitní sociální zařízení nebo další doplňkové služby,“ odůvodnil úpadek zájmu o méně kvalitní ubytování Okamura.

Co se lokality týče, loni nejvíce turistů navštívilo Jihomoravský kraj, propadají se tradiční destinace jako Krkonoše nebo jižní Čechy. „Opět to souvisí s přítomností atrakcí,“ upozornil Okamura.

V celkových číslech zájem o domácí dovolenou stagnuje, stále více ale Češi cestují za hranice. Loni koupili 4,5 milionu zahraničních dovolených. „Největší podíl na růstu má zájem o Slovensko,“ zpozoroval Okamura. „Nám tady trošku ujíždí vlak. Zatímco jsme se zaměřili se svými kapacitami na 5 procent nemocné populace formou lázeňství, Slováci nebo Maďaři zacílili na 95 procent zdravé populace prostřednictvím relaxačních pobytů,“ nabádá české lázeňské domy Okamura.

Vydáno pod