Ropa posunula cenový rekord, USA přestanou tvořit její zásoby

New York - Americké akcie v úterý klesly, především kvůli ropě, která vystoupila na nový cenový rekord. Prezidentovy USA byl podstoupen návrh zákona, který počítá se zrušením soustavného doplňování ropných rezerv, aby zmírnily dopad na cenu na trhu.

Cena ropy vzrostla o 1,57 dolaru na 125,80 USD za barel a za den tak podražila o 1,3 procenta. Během dne ale posunula maximum na 126,98 bodu. Vyšší ceny ropy jsou pro akcie nepříznivé, protože prodražují energie a spotřebitelům i podnikům pak zbývá méně peněz na jiné výdaje.

Spojené státy kvůli vysoké ceně ropy možná přestanou na čas doplňovat nouzové rezervy této strategické suroviny. V úterý o tom rozhodl Senát a v noci na dnešek se stejně vyslovili i členové Sněmovny reprezentantů. Návrh ale nyní bude muset ještě podepsat prezident George Bush, jinak se z návrhu zákon nestane. „Neexistují žádné důkazy, že když přestaneme doplňovat zásobníky, nějak výrazněji se tím změní cena ropy nebo benzinu,“ vzkázal kongresmanům mluvčí Bílého domu Scott Stanzel.Návrh předpokládá, že s doplňováním rezerv se přestane alespoň do konce roku, anebo do doby, než cena ropy klesne k 75 dolarům.

Američané začali vytvářet strategické rezervy v roce 1975 po takzvaném ropném embargu, které způsobilo rychlý růst cen ropy. Rezervy jsou uloženy ve čtyřech podzemních solných jeskyních ve státech Louisiana a Texas v blízkosti Mexického zálivu. Zásoby zpravidla vystačí asi na dva měsíce a využít jich je možné jen v situaci vážného narušení zásobování.