Komise schválila spojení ČEZ a MOL

Brusel - Evropská komise dnes schválila vznik společného podniku české energetické společnosti ČEZ a maďarského koncernu MOL. Obě firmy se loni v prosinci dohodly, že do společného podniku vloží 1,4 miliardy eur (asi 35 miliard korun). Jejich prvním společným projektem má být vybudování dvou plynových elektráren.

ČEZ i MOL budou mít v nově založeném společném podniku shodný poloviční podíl na základním kapitálu, hlasovacích právech a na rozhodování a řízení. Prvními projekty aliance bude podle dřívějšího vyjádření firem výstavba dvou elektráren na zemní plyn s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla o výkonu 800 megawattů v rafinerii skupiny MOL v Bratislavě a v Maďarsku v rafinérii Dufi - Százhalombatta.

Maďarský koncern do společného podniku vloží své současné elektrárny a související infrastrukturu. Obě elektrárny by měly být uvedeny do provozu v letech 2013 či 2014. Aliance rovněž modernizuje tepelnou elektrárnu v bratislavské rafinerii a rozšíří její výkon na 160 megawattů.

Součástí spolupráce obou firem byla rovněž dohoda, že ČEZ získá sedm procent akcií MOL za zhruba 11 miliard korun. Transakce se uskutečnila koncem ledna letošního roku. Maďarský koncern se prodejem svých akcií snaží zabránit nepřátelskému převzetí rakouskou společností OMV, která vlastní pětinový podíl v MOL. Za stejným účelem bylo prodáno osm procent firmy ománské společnosti Oman Oil Co. ČEZ ale již dříve odmítl, že by koupí podílu v MOL maďarské firmě pomohl v jejím boji s OMV.