Šéf odborářů Štěch děkoval KSČM za podporu zaměstnanců

Hradec Králové - Předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch dnes komunistům poděkoval za podporu odborářských snah chránit práva zaměstnanců. "My si jí (podpory) vážíme, a proto tady jsem," uvedl na komunistickém sjezdu v Hradci Králové.

Řekl, že odbory se s KSČM na některých věcech neshodnou, společně prý ale přispěly k lepšímu postavení „neprivilegovaných skupin“. To tedy podle něj není tak katastrofální, jaké by bylo, kdyby pravice neměla ve svých plánech žádné překážky.

Politika pravice je nepřípustná a poškozuje drtivou většinu občanů, uvedl mimo jiné Štěch, jinak také senátor zvolený za ČSSD. Za sociální demokracii bude také do horní komory znovu kandidovat.

Štěch ale zdůraznil, že protestní akce proti vládní politice nepořádá ČMKOS v zájmu žádných stran, ale v zájmu pracujících. Řekl, že odbory chystají několik protestních shromáždění před pražským sídlem vlády.

Někteří koaliční politici ČMKOS kritizují za napojení na levici a Štěcha obviňují z toho, že pod hlavičkou této odborové organizace si vlastně dělá předvolební kampaň.

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek na rozdíl od Štěcha pozvání na komunistický sjezd nepřijal. Zdůvodnil to kladným postojem komunistů k únorovému převratu v roce 1948. Na sjezd nepřijeli ani šéfové dalších parlamentních stran a v Hradci Králové není ani prezident Václav Klaus.