Celníci loni na hranicích EU zabavili 179 milionů kusů padělků

Brusel - Evropská komise zveřejnila údaje o padělaném zboží, které celníci zabavili na vnějších hranicích Evropské unie v roce 2007. Falešné značkové zboží se do Evropy dostává zejména z Asie. Padělky do Evropy míří v podobě hraček, nápojů, kosmetiky nebo léků.

„Padělků a plagiátů na evropském trhu stále přibývá, v předcházejícím roce jich bylo o 50 milionů kusů méně,“ konstatovala redaktorka České televize Eva Hrnčířová. „Nejvíce se padělají hračky, nápoje, kosmetické výrobky a léky. Mezi plagiátory vévodí Čína,“ doplnila.

Nárůst počtu odhalených padělků mají na svědomí pečlivější kontroly. Loni zasáhli celníci v 43 tisících případech. Nemalý vliv si unie slibuje od diplomatické spolupráce s Čínou.

„Trendem v plagiátorství se stává skutečnost, že padělky už nejsou umisťovány na tržnicích, kde by je třeba spotřebitel i čekal, ale běžně je lze nalézt v kamenných obchodech, dá se říct, že každý výrobek má svůj neznačkový duplikát, a plagiátorský trh tak plně kopíruje trh originálů,“ popsala Hrnčířová. Největší problém je pak u hraček a léků, upozornila. Tam už nejde jen o újmy ekonomické.