ČEZ vyplatí dvojnásobné dividendy, stát se teší na 15 miliard

Praha - Akcionáři společnosti ČEZ se mohou těšit na tučnou výplatu. Za každou svou akcii obdrží 40 korun jako hrubou dividendu z loňského rekordního zisku. Je to bezmála dvojnásobek loňské částky a do státní pokladny díky tomu přiteče 15,2 miliardy korun z celkových 21,3 miliardy. O výši dividendy rozhodla dnešní valná hromada energetického gigantu.

Za dvojnásobným růstem výplat pro akcionáře stojí devětačtyřicetiprocentní nárůst zisku společnosti v loňském roce. ČEZ dosáhl čistého zisku 42,8 miliardy korun oproti 28,8 miliardy v roce 2006. Důvodem byly především rostoucí ceny elektřiny. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je stát, za to čelí kritice. „Ceny elektřiny jsou nemravné ze dvou důvodů. Primárně kvůli tomu, že představitelé ČEZu si jimi podstatě zvyšují své odměny. Sekundárně proto, že jsou poškozeni koncoví odběratelé,“ míní mluvčí Spolku proti nemravným cenám elektřiny Radek Zeman.

Podle analytika společnosti Cyrrus se ČEZ chová standardně. „Společnost ČEZ je kotována na pražské burze a hlavní činností manažerů je maximalizovat zisk. Určitě to není péče o spotřebitele,“ řekl. Jedinou možností zbrždění dalšího zdražování elektřiny je větší regulace ze strany státu.

Na dnešní valné hromadě také akcionáři ČEZ schválili další nákup vlastních akcií. Společnost jich může v příštích 18 měsících stáhnout z trhu bezmála 54 milionů kusů. Jejich výsledná hodnota může dosáhnout až deseti procent základního kapitálu společnosti. Odsouhlaseno bylo rovněž zrušení vlastních akcií, které firma získala během první fáze zpětného odkupu.

Vydáno pod