Cena barelu ropy šplhá ke 132 dolarům

Londýn - Cena ropy dnes zaznamenala nový rekord, když poprvé v historii překonala hranici 130 dolarů za barel. Poté během odpoledne rekord ještě několikrát posunula a prodávala se i za více než 132 USD. Kromě slabého dolaru měla tentokrát růst cen klíčové komodity na svědomí také vysoká poptávka po naftě v Číně a série odhadů předpovídající další růst ceny ropy v budoucnu.

Americká lehká ropa se dnes krátce po poledni obchodovala za cenu 130,05 dolaru za barel. Před se 17:00 SELČ svů rekord vylepšila a dostala se na 132,08 USD. Na nový rekord se však dostala také tradičně levnější severomořská ropa Brent, která poskočila až na 131,57 dolaru.

V cenách ropy se odrazil nový pokles dolaru a především situace na čínském trhu, kde prudce vzrostla poptávka po naftě. Ta zde slouží jako palivo do generátorů, země se totiž od zemětřesení z minulého týdne potýká s výpadky elektrické energie.

Politici v čele s americkým prezidentem Georgem Bushem vyzývají ropné společnosti k okamžitému zvýšení dodávek ropy. Podle odborníků je však nyní trh s ropou přesycen.

Negativně se dosud ke zvyšování ropných dodávek stavěl i kartel zemí vyvážejících ropu (OPEC). Analytici konzultační firmy Petrologistics však předpokládají, že OPEC v průběhu května těžbu přece jen zvýší, a to až o 700 tisíc barelů denně na celkových 32,4 milionu barelů. Už nyní přitom těží nad svým dlouhodobým limitem. Více ropy by měl dodávat především Irák, který není vázán produkčními kvótami, a Nigérie. Ta obnovuje dodávky, které v uplynulých týdnech narušovaly sabotáže ozbrojených extremistů.