České podniky loni znečistily ovzduší méně, než měly povoleno

Brusel - České podniky loni do ovzduší vypustily méně emisí oxidu uhličitého, než měly povoleno. Podle dnes zveřejněných údajů Evropské komise v roce 2007 vypustily zhruba 87,8 milionu tun CO2. Podle českého ministerstva životního prostředí přitom povolenky měly až na 97,6 milionu tun. Vzniká tedy prostor pro obchodování ve výši zhruba deseti milionů tun. Nedávno se objevily informace, že o český přebytek má zájem Japonsko a Česko je jedna ze zemí, se kterými o obchodu jedná.

V roce 2006 české firmy vypustily podle údajů výkonného orgánu unie 83,6 milionu tun CO2 a o rok dříve 82,5 milionu tun. Podobně jako loni tak nevyčerpaly množství povolenek, které měly přiděleny.

Pro roky 2008 až 2012 mají české firmy od Bruselu schváleno 86,8 milionu tun CO2 ročně. České ministerstvo průmyslu nicméně původně žádalo mnohem víc - 102 milionů tun. Poté, co komise limit snížila, ji český stát kvůli tomu zažaloval u Evropského soudního dvora.

Dobře si vedlo i Slovensko. V roce 2007 vypustilo zhruba 24,5 milionu tun CO2. Podle údajů komise přitom na roky 2005 až 2007 mělo v průměru přiděleno povolenky na 30,5 milionu tun ročně.

Evropská komise (EK) emisními povolenkami bojuje proti globálnímu oteplování. Podniky, které chtějí vypustit více skleníkových plynů, než je limit, si mohou dokoupit povolenky na evropském trhu. Pokud jim naopak nějaké zbydou, mohou je prodat. Nedávno se objevily informace, že o český přebytek má zájem Japonsko a Česko je jedna ze zemí, se kterými o obchodu jedná. To ale v obchodování v rámci světového emisního trhu vytvořeného přijetím Kjótského protokolu. 

Británie, Španělsko, Itálie a Slovinsko měly opačný problém než Česko, či Slovensko, podniky z těchto zemí naopak loni povolené množství emisí
překročily.

"Celkové ověřené emise instalací zapojených do výměnného
systému emisních povolenek dosáhly v roce 2007 2050 milionů tun CO2, tedy o 0,8 procenta více než 2034 milionů zaznamenaných v roce 2005," uvedla EK v dnešním prohlášení.