Někteří slovenští horníci možná přijdou k milionům

Bratislava - Z některých slovenských horníků se možná stanou milionáři. Ruská firma Magnezit Group zamýšlí koupi akcií největšího výrobce žáruvzdorných materiálů na Slovensku - Slovenských magnezitových závodů (SMZ) Jelšava. Za akcie, které vlastní i řadoví zaměstnanci firmy, nabízí statisícové sumy. Vedení podniku prozatím nechce převzetí firmy komentovat. Lidé už ale sní o tom, za co peníze utratí.

Ruský gigant Magnezit Group koupil koncem minulého roku firmu Slovmag Lubeník a teď si dělá zálusk na závod v sousední Jelšavě. Za akcie v hodnotě 30 tisíc korun nabídl navíc více než dvacetinásobek. Drobní akcionáři se proto již teď vžívají do role milionářů.

Někteří však své akcie prodali pod hluboko pod cenou už dříve: „Já si myslím, že nás podvedli, protože ty akcie teď budou dražší. Nám za ně dali dvacet tisíc,“ postěžoval si jeden ze zaměstnanců SMZ Jelšava. 

Ve městě, kde je každý třetí člověk bez práce, představuje chystaný kontrakt téma číslo jedna. Primátor se ale obává, že město z peněz nebude mít větší užitek. „Kdyby investovali do nemovitostí, do svých domovů, byl bych velmi rád. Ale spíše se bojím, že to bude špatná investice do aut a za pár let nebudou mít ze svých peněz nic,“ uvedl primátor města Jelšava Milan Kolesár. 

Celý obchod se točí hlavně kolem surovin. Zásoby magnezitu v Evropě začínají pomalu ubývat, zatímco v Jelšavě leží zdroj na několik desítek let.