Němečtí zemědělci na protest proti cenám zastavili dodávky mléka

Freising - Zemědělci v Německu dnes na protest proti nízkým výkupním cenám mléka zastavili dodávky mlékárnám. Předseda tamního Svazu dodavatelů mléka (VDM) Romual Schaber uvedl, že délka protestů zatím není jistá. Producenty mléka podporuje i spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer, maloobchody se zatím nedostatku mléka neobávají. Německo je největším producentem mléka v Evropě.

„Jsme odhodláni obnovit dodávky, pokud obdržíme příslib, že nám bude vyplacena cena pokrývající náklady,“ uvedl Schaber. Náklady zemědělců rostou zejména kvůli stoupajícím cenám energie a krmiva. Požadují proto od mlékáren 40 eurocentů (přes 10 Kč) za litr místo současných 27 centů (6,80 Kč) za litr, za které se mléko vykupuje na severu Německa.

V pondělí podpořil dodavatele mléka také německý ministr zemědělství Horst Seehofer (CSU), podle nějž je požadavek na zvýšení cen oprávněný. Svou podporu zopakoval i při dnešním setkání ministrů zemědělství Evropské unie ve Slovinsku. „Zemědělcům radím, aby o ceny dále bojovali,“ řekl Seehofer.

Za nízkými výkupními cenami mléka stojí podle zemědělců i ministra zejména silná vyjednávací pozice supermarketových řetězců. „Maloobchod s potravinami přitlačil mlékárny ke zdi a dosáhl extrémních slev,“ tvrdí prezident německého svazu zemědělců Gerd Sonnleitner. Spotřebitelé mohou litr plnotučného mléka v německých obchodech sehnat za 60 eurocentů (15 Kč). Kritika částečně padá i na Evropskou unii, která až do roku 2015 zachová kvóty na produkci mléka, čímž narušuje tržní mechanismy.

Podle Schabera je účast na protestech vysoká a v některých regionech dosahuje až 80 procent dodavatelů mléka. Protesty by mohly trvat týden až deset dní a svaz nevylučuje problémy s nedostatkem mléka v obchodech.

Sdružení německých maloobchodníků (HDE) se ale nedostatku mléka neobává. „Pokud nebudou někteří zemědělci dodávat, zastoupí je jiní. Mléka je příliš mnoho, a proto také nemůže mít tato stávka žádný účinek,“ řekl mluvčí HDE Hubertus Pellengahr.