Zlatá mince velikosti pizzy a video na poštovní známce

Vídeň - Rakušané se v těchto dnech mohou těšit na dva unikáty v oblasti platidel a cenin. Ve Vídni bude dnes představena reklama na minci, takzvanou Canadian Maple Leaf. Populární jednouncové mince budou v zastoupení stokilového "koláče pizzy" lákat Rakušany k investici do zlata. Rakušané přinesli i jednu inovaci v oboru cenin, poštovní známka s fotbalovým videem, kterou cílí především na turisty při návštěvě fotbalového Eura.

Zlatý javorový list za 2 miliony eur

Canadian Maple Leaf je unikátní sběratelský kousek. „Je to jakási velká pizza, váží sto kilogramů, má 50 centimetrů v průměru,“ představil zlatého giganta redaktor ČT Jan Moláček. Jde o trvalou zápůjčku od rakouské investiční společnosti, cena je 2 miliony eur. Menších „bratříčků“ propagačního „koláče“ je na světě pouze 5, ale Kanadská královská mincovna hodlá ražbu rozšiřovat. „Zlatá mince váží jednu unci a je oblíbeným cílem investic těch, kteří prahnou po tom nejčistším zlatě, v minci není ani procento jiných látek,“ upozornil Moláček. A proč propagace právě v Rakousku? Rakousko je zemí luxusu zaslíbenou, investice do mincí, případně numismatika jako koníček, má v zemi dlouhou tradici. Populární jsou například mince vídeňských filharmoniků.

Videoznámka s Herzogem

Rakouská pošta připravila známku, na které se přehrává video. Výmysl? Sci-fi? Ne! Takzvaná lentikulární technika. Televizní rozlišení, 48 obrázků během 3 sekund. A co adresáti uvidí, když otevřou poštovní schránku? Na místě pro poštovní známku Andi Herzog, kapitán rakouské fotbalové reprezentace devadesátých let minulého století, střílí branku během kvalifikačního utkání proti Švédsku 6. září 1997. Navíc ještě ze třech pohledů. Čtvereček 6,5 krát 4,7 centimetru k ofrankování dovolenkové pohlednice přijde odesílatele na 5,45 eura.