USA kritizují EU kvůli clům na výrovky z oblasti IT

Ženeva - Spojeným státům se opět nelíbí obchodní praktiky Evropské unie. Světové obchodní organizaci (WTO) dnes předložily stížnost na evropská cla uvalená na celou řadu výrobků z oblasti informačních technologií, jako jsou například počítačové monitory. Evropská komise obvinění americké velmoci popírá.

Američtí průmyslníci si stěžují, že EU porušuje Dohodu o informačních technologiích (ITA), která zrušila cla na řadu technologických produktů, aby podpořila obchod. Evropská komise však s jejich názorem nesouhlasí. „Evropská komise důrazně odmítá dnešní tvrzení Spojených států, že EU neplní své závazky v rámci Dohody o informačních technologiích,“ uvedl výkonný orgán Evropské unie. 

Většina produktů, kterých se americká stížnost týká, se vyrábí v zemích, jako jsou Čína či Malajsie. Výrobky jsou však založeny na amerických technologiích a prodávají se pod americkými značkami.

Spojené státy vedou na půdě WTO celou řadu sporů. Nejznámějším z nich je tzv. banánová válka o cla na dovoz banánů. Volný obchod, jehož zajištění je základním cílem Světové obchodní organizace, narušuje ale také zákaz dovozu hovězí z USA, který Evropa uplatňuje kvůli používání růstových hormonů při vykrmování zvířat. V posledních době se ale nejvíce diskutuje o zrušení zákazu dovozu amerických kuřat do EU. Členské státy tuto možnost odmítají, protože drůbeží maso z USA je ošetřované chlórem.