Bratislava se „své“ evropské instituce zřejmě nedočká

Brusel - Ani po dlouhém jednání se v noci na dnešek státům Evropské unie nepodařilo vybrat z pěti uchazečů, mezi nimiž je na společné kandidátce s Vídní i Bratislava, vhodné místo pro vznikající Evropský inovační a technologický institut (EIT).

Podle předchozích informací se v konečné fázi zvažovala jen dvě jména, a to polská Vratislav a maďarská Budapešť. Kromě nich a Bratislavy s Vídní měly zájem i německá Jena a španělské Sant Cugat del Valles.

EIT má unii pomoci ve vědě a aplikovaném výzkumu. Půjde o síť „znalostních a inovačních komunit“. Zapojeny do ní budou univerzity, vědecká pracoviště, ale také průmysl a soukromý sektor.

Zaměřovat se ze začátku budou hlavně na otázky jako globální oteplování či obnovitelné zdroje energií. Velký důraz by pak měl být kladen na možné využití vědeckých poznatků v praxi. Síť bude spravována z jednoho místa, o nějž se právě nyní svádí boj.

Slovinsko, jež nyní stojí v čele „sedmadvacítky“, v poslední době opakovaně připomínalo někdejší závazek státníků z roku 2003. Tehdy se v závěrech summitu objevilo, že nově vznikající agentury by měly zamířit hlavně do nových zemí unie. To bylo i jedno z kritérií, podle nichž rozhodovala Česká republika. Ta před jednáním avizovala, že podpoří Budapešť.