ČSA zvyšují palivové příplatky

Praha - České aerolinie (ČSA) zvyšují od 1. června palivové příplatky na dálkových linkách z Prahy do New Yorku a Toronta. Reagují tak na rychlý růst cen ropy, který zdražuje pohonné hmoty. K podobným krokům se již před časem uchýlily i další letecké společnosti, například Lufthansa nebo Air France. Odborníci varují, že by některé mohly i zkrachovat.

Cestující si za palivo u ČSA připlatí 15 eur (asi 375 korun), celková částka pro dálkové lety se tedy vyšplhá na 85 eur (2 125 korun). „Náklady na pohonné hmoty představují zhruba čtvrtinu celkových provozních nákladů společnosti. Palivový příplatek přitom pokrývá tyto náklady zhruba ze 40 procent,“ doplnila mluvčí firmy Daniela Hupáková.

Zdražují i další dopravci

ČSA nejsou jedinou společností, které vysoké ceny ropy komplikují život. Německá Lufthansa zvýšila palivový příplatek již v polovině května. Na evropských linkách ho zvedla o čtyři eura na 21 eur (asi 525 korun), u mezikontinentálních letů o pět eur na 82 eur, tedy 2 050 korun. Stejně postupovala například také Air France.

Zatímco evropští dopravci reagují na rostoucí ceny pohonných hmot zvyšováním palivových příplatků, americká letecká společnost American Airlines se rozhodla vybírat poplatky za všechna zavazadla přepravovaná v zavazadlovém prostoru. Cestující si za každý kufr či tašku připlatí 15 dolarů (zhruba 240 korun).

Situace některých společností je velmi vážná. „Mnohé aerolinky nebyly ziskové, nebo byly na hranici ziskovosti již při cenách ropy před půl rokem. Očekáváme, že budou bojovat o svou existenci a některé mohou i zkrachovat,“ varoval regionální šéf easyJetu John Kohlsaat.

Cena ropy od počátku roku vzrostla o 40 procent. Minulý týden poprvé v historii prolomila hranici 135 dolarů za barel. Nyní se prodává zhruba za 127 USD za barel.