Konkurz Private Investors není vyřešen ani po sedmi letech

Praha - Konkurz společnosti Private Investors (PI), prvního zkrachovalého obchodníka s cennými papíry na českém kapitálovém trhu, v pondělí vykročí do osmého roku. Klienti se doposud nejenže nedočkali vyúčtování konkurzu, ale ani celého zákonného odškodnění. Dotáhnout do konce se ale podařilo spor s americkým zprostředkovatelem firmou A.B. Watley.

O výplatu požádalo Garanční fond obchodníků s cennými papíry celkem 2055 zákazníků PI, kteří přihlásili pohledávky za více než 900 milionů korun. Každý investor má nárok na 90 procent majetku, ale nejvýše 400.000 korun. Fond uznal nároky za takřka 370 milionů korun, doposud bylo vyplaceno 351 milionů korun.

Konkurz PI soud loni prodloužil do konce letošního června, protože nebyly pravomocně skončeny soudní spory související s konkurzním řízením. Výtěžnost konkurzů je dlouhodobě jen několikaprocentní a podle předběžných informací by zřejmě ani konkurz PI neměl být výjimkou. Vyjádření správkyně konkurzu se ČTK nepodařilo získat.

Částečným úspěchem nakonec skončila snaha získat prostředky od A.B. Watley, přes kterou PI obchodovala na americkém trhu. Garanční fond najal americké právníky a podařilo se získat částečné odškodnění pro klienty i pro fond. „Součástí dohody je však velmi přísné ustanovení o mlčenlivosti, takže fond nemůže sdělit žádné další detaily,“ poukázal fond.

Firma Private Investors byla ve své době největším tuzemských obchodníkem s americkými akciemi a její úpadek český kapitálový trh šokoval. Vedení PI vysvětlovalo konec propadem cen amerických akcií, ale podle odborníků selhala sama společnost, protože neoprávněně nakládala s majetkem klientů.

Případ byl začátkem smutné série, které poznamenala důvěru tuzemských investorů v investování do akcií a v investiční firmy. Celkem v letech 2001 až 2005 zkrachovalo devět obchodníků s cennými papíry včetně několika členů burzy. Celkové škody šly do miliard korun.