Světovým podnikatelem roku se stal švýcarský farmaceut

Monte Carlo - Jean-Paul Clozel. Tak se jmenuje letošní výherce letošního prestižní soutěže Světový podnikatel roku 2007. Ocenění získal za léky proti plicní hypertenzi, které zachránily už přes padesát tisíc lidí. Výherce byl tradičně vyhlášen v mekce boháčů, Monte Carlu. Cenu uděluje společnost Ernst and Young.

Cena Clozelovy švýcarské firmy Actelion Pharmaceutic se odhaduje skoro na čtyři miliardy eur. Sám zakladatel o sobě mluví jako o vědci, který se stal podnikatelem. V byznysu využil své znalosti z práce ve farmaceutické firmy. Tu opustil před deseti lety, aby s manželkou a dvěma kolegy zahájil výzkum a produkci nových léků. „Tu cenu bereme jako důkaz, že to co děláme má smysl, že jsme našim pacientům opravdu pomohli a má smysl v tom pokračovat,“ reagoval na vítězství Clozel.

Firma Actelion Pharmateutic dnes prodává léky po celém světě, do výzkumu investuje třetinu svého zisku. Teď by si chtěl čerstvý držitel titulu splnit sen a objevit lék proti roztroušené skleróze. Porotci jsou se svým rozhodnutím spokojeni. „Hledali jsme podnikatele - inovátory, kteří vybudovali stabilní business, kteří ovlivňují životy ostatních a mění zažité způsoby,“ informovala předsedkyně a vítězka ankety v roce 2006 Anne Heratyová.

Jean-Paul Clozel soupeřil s dalšími pětačtyřiceti podnikateli z celého světa, včetně vítěze českého národního kola Tomáše Březiny ze společnosti Best. Ten cenu Podnikatel roku 2007 v České republice za obchod ve stavebnictví získal již v únoru.

Cenu Světový podnikatel roku vyhlašuje každoročně americká společnost Ernst and Young již od roku 1986. Jejím cílem je upozornit na vzorové příklady správného či přínosného podnikání a motivovat tak i mladé, začínající podnikatele. V česku je tato cena vyhlašována od roku 2000.