Senát schválil vydání dluhopisů za 60 miliard korun

Praha - Senát dnes povolil vydání nových státních dluhopisů, jejichž hodnota dosáhne až 60 miliard korun. Takto získané finanční prostředky mají sloužit k pokrytí větší části schodku letošního státního rozpočtu. Vydání dluhopisů je podle ministerstva financí nejméně nákladným způsobem, jak deficit financovat.

Dluhopisy mají mít tříletou až patnáctiletou splatnost. Delší splatností se chce ministerstvo financí vyhnout riziku, které by mohlo vzniknout v případě, že by se příliš zvýšil podíl krytí dluhu krátkodobými dluhopisy. V případě poruch na finančním trhu by se mohlo stát, že by stát nemohl nově vydávané cenné papíry prodat, a dostát tak svým závazkům.

Ministerstvo financí plánuje vydat státní dluhopisy i v cizí měně. Zatím není jasný termín ani parametry emise, úřad pouze pověřil společnosti Barclays Capital a Deutsche Bank přípravou nového rámcového programu. Emise bude zajištěná tak, aby zabránila posílení kurzu koruny.

Letošní státní rozpočet by měl podle schválených parametrů skončit se schodkem téměř 71 miliard korun. S jeho pokrytím pomocí dluhopisů počítá zákon o rozpočtu. Ministr financí Miroslav Kalousek ale nepředpokládá, že by schodek rozpočtu plánované výše dosáhl. Proto podle něj nebude nutné vydat dluhopisy za celých 60 miliard korun.