Americké aerolinky chystají zdražení letenek i o více než 300 procent

New York - Americké letecké společnosti kvůli raketově rostoucím nákladům na palivo výrazně zdražují letenky na domácích linkách. Odborníci spočítali, že na trasách, kde velké aerolinie nemají konkurenci nízkonákladových dopravců, vyskočí ceny v letní turistické sezoně ve srovnání s loňskem i o více než 300 procent.

Zvýšení cen letů oznámila tento týden šestice největších leteckých společností - American Airlines, United Airlines, Delta, Northwest, Continental Airlines a US Aiways.     

Například nejlevnější zpáteční letenka mezi Detroitem a Providence vyjde letos na 595 dolarů (asi 9400 korun), zatímco před rokem stála 128 dolarů (v dnešním kurzu asi 2000 korun). Cena tak vrostla o 365 procent. Letenky mezi Washingtonem a New Orleansem jsou letos dražší o 275 procent a mezi Filadelfií a San Diegem o 228 procent. „Jde o historicky nejvyšší rychlost zvyšování cen letenek,“ připustil mluvčí ATA David Castelveter.   

Záznamy amerického Sdružení letecké dopravy (ATA) ukazují, že nynější průměrná cena letenek na domácí spoje se blíží rekordu z roku 2000. Tehdy byla průměrná cena za jednu leteckou míli 14,57 centu, o 1,23 centu více než v prvních čtyřech měsících letošního roku. Loni dosáhl tento ukazatel průměrné hodnoty 12,66 centu, letos v březnu už 13,87. 

I přes výrazné zdražování mají Američané o leteckou dopravu stále velký zájem. Největší leteckéspolečnosti hlásí obsazenost letadel více než z 80 procent.    

Důvodem, proč aerolinie zdražují letenky a omezují přepravní kapacity, jsou vysoké ceny ropy a pohonných hmot. Castelveter upozorňuje, že ve srovnání s rokem 2000 vzrostla cena surové ropy o 217 procent, cena leteckého paliva se zvýšila šestinásobně. „Za těchto okolností nejsou aerolinie schopné odolávat růstu nákladů na palivo,“ uvedl.