Čeští zemědělci již nebudou krátit dodávky mléka

Praha - Protestní snížení dodávek mléka českým zpracovatelům již nebude v dalších dnech pokračovat. O ukončení akce dnes rozhodla komise Agrární komory a odbytového družstva Mléko. Farmáři tímto způsobem protestovali proti nízkým výkupním cenám suroviny. Dnes mlékárnám dodali zhruba o půl milionu litrů mléka méně než obvykle, čímž chtěli podpořit německé zemědělce. Ti ale čtvrtek večer bojkot ukončili a prohlásili se za vítěze ve sporu o výkupní ceny.

Čeští zemědělci dnes snížili dodávky mléka o 10 procent, šlo však o jednorázovou akci. Vzhledem k tomu, že v noci na dnešek utichly protesty v Německu, s nimiž snahy českých farmářů úzce souvisely, bylo ukončení bojkotu velmi pravděpodobné. „Počínaje sobotou akci ukončíme, ztratila smysl,“" řekl prezident Agrární komory Jan Veleba, podle kterého dnes dodávky o desetinu snížilo zhruba 70 procent tuzemských producentů mléka.

Při průměrné výkupní ceně devět korun za litr se hodnota dnešní nedodané suroviny pohybuje kolem 4,5 milionu korun. Mléko zemědělci podle Veleby nevylívají, ale zkrmí ho, anebo jej přidají do senáže.

Zemědělci v Česku i v Německu se snažili dosáhnout zvýšení cen, za které zpracovatelé mléko vykupují. Němcům se to po několikadenním protestu podařilo. Mlékárny i maloobchodní řetězce jim přislíbily zvýšení ceny z původních 30 centů (asi 7,40 koruny) za litr na 43 centů, které farmáři požadovali. V Česku zůstává cena na 9,19 Kč za litr, farmáři požarují její zvýšení na deset korun.

Agrární komora argumentuje, že spotřebitelské ceny mléka rostou rychleji než ty farmářské. „Výkupní ceny mléka dokonce klesly pod devět korun, zatímco v supermarketech stále rostou. Je třeba ceny stabilizovat na úrovni 9,50 až 10 korun,“ říká Veleba.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) ocenil, že protesty byly menšího rozsahu. „Na půdě Evropské unie se budu snažit, aby takovéto cenové houpačky byly omezeny,“ slibuje. Právě díky EU je evropský trh s mlékem svázán kvótovým systémem.

Desetiprocentní snížení dodávek mléka podle odborníků chod mlékáren ani zásobování trhu neohrozilo. „Je potřeba říci, že protestní akce producentů mléka se v žádném případě nedotknou potřeb vnitřního trhu, alespoň co se týče ČR. Případné krácení dodávek do českých mlékáren je plně pokryto určitou mírou nadprodukce, kterou ČR dlouhodobě vykazuje,“ uvedl ve čtvrtek výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.

V ČR se podle Němce ročně vyrobí zhruba 2,7 miliardy litrů mléka, z toho do českých mlékáren na zpracování jde přibližně 2,4 miliardy litrů. „Na pokrytí potřeb našeho trhu však potřebujeme jen něco přes 2,2 miliardy litrů,“ podotkl Němec.

Agrární komora i nadále zůstává v pohotovosti. Sledovat bude především vývoj v Německu a je připravena reagovat na tamější situaci.