Nezaměstnanost v USA roste rekordním tempem, teď je na 5,5 procenta

Washington - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech vzrostla v květnu na 5,5 procenta, dostala se tím nejvýše za 3,5 roku. Za poslední měsíc vzrostla o půl procenta, nejrychleji od roku 1986. Počet pracovních míst se v ekonomice snížil o 49 tisíc, klesal pátý měsíc po sobě. Dnešní údaje ministerstva práce USA ukázaly, že největší ekonomika světa i nadále zažívá vážné potíže.

Tempo ztráty pracovních míst se zrychlilo z dubnového poklesu o 28 tisíc, nebylo ale tak vysoké, jak očekávali ekonomové. Ti počítali se ztrátou až 58 tisíc míst. Analytiky ale překvapil prudký nárůst míry nezaměstnanosti, kde se očekávalo jen mírné zvýšení na 5,1 procenta.

„Tyto údaje rozhodně svědčí o tom, že ekonomika těžce bojuje o růst,“ řekl šéf akciové divize newyorské Deutsche Bank Owen Fitzpatrick. Růst ekonomiky se v prvním čtvrtletí proti
předešlým třem měsícům mírně zlepšil na 0,9 procenta, někteří ekonomové ale pro druhé čtvrtletí očekávají pokles.

Příčinou tak silného vzestupu míry nezaměstnanosti byl podle ministerstva ze značné části výrazný nárůst počtu lidí zařazených mezi pracovní sílu. Jejich počet se v květnu zvýšil o 577 tisíc po dubnovém vzestupu o 173 tisíc. Činitelé úřadu upozornili, že jde o fenomén typický pro období od dubna do července, kdy roste počet mladých lidí hledajících ke konci školního roku práci na dočasný úvazek.

Počet registrovaných žadatelů o práci vzrostl v květnu celkově o 861 tisíc na 8,5 milionu. Před rokem počet nezaměstnaných činil 6,9 milionu a míra nezaměstnanosti byla na 4,5 procenta.

Na zprávu reagoval kurz dolaru dalším poklesem a euro k němu posílilo o téměř cent k úrovni 1,57 USD. Dolar v minulých dnech až do čtvrtečního odpoledne rostl, protože šéf centrální banky USA (Fed) Ben Bernanke vyjádřil obavy o špatný vliv slabého dolaru na inflaci. Trh začal počítat s tím, že Fed ještě letos zvýší úrokové sazby, dnešní zpráva to ale
zpochybnila.

Zároveň s poklesem dolaru znovu prudce vzrostly ceny ropy, kterou pokles dolaru skokově zvedl již ve čtvrtek. Americká ropa tak dnes získala již více než šest dolarů a přiblížila se dosavadnímu rekordu 135,09 USD z předminulého týdne.

Americká ekonomika od počátku tohoto roku ztratila již celkem 324 tisíc pracovních příležitostí. Nejvíce to bylo v prvních třech měsících roku, kdy se ztráta pohybovala okolo osmdesáti tisíc měsíčně. Ekonomika zažívá od konce loňského roku výrazný útlum kvůli hypoteční a úvěrové krizi, který podle ekonomů potrvá ještě nejméně celé druhé čtvrtletí.

Podle analytiků výrazný nárůst nezaměstnanosti negativně ovlivní spotřebitelskou důvěru v zemi, což se zpětně dotkne i výkonu ekonomiky. „Nálada spotřebitelů v posledních měsících prudce klesala, což naznačuje, že lidé buď ztrácejí práci nebo mají potíže ji sehnat,“ řekl ekonom Wachovia Securities Gary Thayer.

Výrazný pokles počtu pracovních míst opět zaznamenalo stavebnictví, které je pod tlakem krize na realitním trhu. Ubylo zde 34 tisíc míst, zatímco ve zpracovatelském průmyslu to bylo 26 tisíc. Odvětví profesionálních služeb ztratilo 39 tisíc míst, celý sektor služeb včetně veřejného sektoru však mírně získal.