Německému trhu s pivem hrozí největší propad v poválečné historii

Berlín - "Vicemistr světa" ve spotřebě piva se propadá do stále hlubší krize. V Německu se prý letos prodá nejméně piva v poválečné historii. Varoval před tím šéf pivovarnické skupiny Radeberger Gruppe Ulrich Kallmeyer. Německého piva se podle jeho odhadů prodá o čtyři procenta méně než v minulém roce a situaci nezachrání ani evropský šampionát ve fotbale. Je tak možné, že svůj primát v konzumaci pěnivého moku si upevní Češi.

Kallmeyer předpokládá propad pivního trhu o čtyři procenta. Mezi důvody negativního trendu patří demografický vývoj, měnící se zvyklosti spotřebitelů, rostoucí ceny piva, ale i zákaz kouření v gastronomických zařízeních, který zavedly prakticky všechny spolkové země.
Od 1. července bude platit i ve dvou zbývajících, tedy v Severním Porýní-Vestfálsku a Durynsku.

Německý statistický úřad dnes oznámil, že německým hospodám, barům a diskotékám se v prvním čtvrtletí letošního roku po očištění o inflaci snížil obrat o 4,6 procenta v porovnání se stejným obdobím předchozího roku.

Jenom ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko a Dolní Sasko, které omezení kouření v těchto podnicích zavedly ve třetím čtvrtletí minulého roku, klesl obrat z prodeje nápojů reálně o 9,8 procenta, zatímco v ostatních spolkových zemích to bylo 6,8 procenta. Prodej jídla v německých gastronomických podnicích přitom klesl jen o 0,8 procenta. Statistici však upozorňují, že zatím nelze dávat pokles prodeje nápojů jednoznačně do souvislosti se zaváděním ostřejších protikuřáckých zákonů.

Příčinou menšího odbytu piva je podle Kallmeyera i skutečnost, že lidé jsou nuceni vydávat více peněz za jiné věci, například za benzin, jehož ceny v posledních měsících dosáhly rekordní úrovně. Během prvních čtyř měsíců tohoto roku se tak v Německu prodalo o 1,8 procenta piva méně oproti předchozímu období.

Kallmeyer se obává, že spotřeba piva by mohla za pět let spadnout pod hranici 100 litrů na osobu a rok. Loni přitom podle oficiálních statistik vypil každý Němec v průměru 111,7 litru piva, což znamenalo největší meziroční pokles za posledních deset let, a to o 2,7 procenta. Pivovary uváděly, že na vině je špatné počasí a menší obliba piva mezi mladými,
kteří dávají přednost lihovinám.

Ještě v roce 1990 každý Němec vypil v průměru o 30 litrů více než loni, v 80. letech připadalo dokonce 156 litrů na osobu. Pozici „mistrů světa“ ve spotřebě chmelového moku si upevňují Češi, kteří Němce odsunuli na druhé místo už před několika lety. Spotřeba piva činila loni v Česku 158,8 litru na osobu, i když se na ní podle odhadů z 15 až 20
procent podíleli zahraniční turisté.

Fotbalové mistrovství Evropy podle Kallmeyera odvětví letos nezachrání, neboť turnaj nepořádá Německo. Diváci zřejmě budou zápasy sledovat spíš doma u televize, a nikoli jako ve výjimečném roce 2006 ve fanouškovských zónách a v hospodách, kde byla spotřeba piva extrémně vysoká. Pivovary tehdy během nejlepších dnů prodávaly o 50 procent piva více než běžně.