Ropa dnes zdražila o devět dolarů a vystoupala na nový rekord

New York - Světové ceny ropy večer vystupňovaly růst a americká ropa se vyhoupla na nový rekord nad 136 dolarů za barel, více než dolar a půl nad maximum z předminulého týdne. Za den tak už ropa získala rekordních devět dolarů na barel. Dnešním skokem ceny ropy reagují na prohlubující se pokles dolaru po zprávě o nečekaně prudkém zvýšení míry nezaměstnanosti v USA. Spekulanty pak na trh táhnou předpovědi nového cenového růstu.

Cena americké ropy WTI se po sedmé hodině našeho času proti čtvrtku zvýšila o devět dolarů na 136,80 dolaru za barel. Ve čtvrtek ropa nejprve klesla na měsíční minimum kolem 121 dolarů, pak ale získala přes šest dolarů v dosud rekordním denním přírůstku. Severomořská ropa Brent dnes posílila o 8,5 dolaru na více než 136 USD.

Ropa dnes opět reagovala na oslabování dolaru, podobně jako ve čtvrtek, kdy skokem zpevnila v reakci na oživení eura. To přišlo poté, co šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet nečekaně signalizoval zvýšení úroků již příští měsíc. Dnes dolar dál srazila zpráva, podle níž míra nezaměstnanosti v USA prudce stoupla na 5,5 procenta z dubnových pěti procent. Skokovým růstem posledních dvou dní tak ropa smazala vysoké ztráty, které utrpěla od výstupu na poslední rekord.

Ropa je dolarovou komoditou, takže pokles dolaru zvýhodňuje její nákupy investorům ze zemí, kde se neplatí dolarem. Dolar v minulých dnech zpevňoval v přesvědčení, že Američané začnou letos zvyšovat úroky. Dnešní zpráva z trhu práce to ale zpochybnila.

Dolar od Trichetova vystoupení již klesl o více než jedno procento a euro k němu dnes překonalo 1,57 USD. Analytici nyní předpokládají, že euro by se mohlo vrátit k rekordní úrovni 1,60 USD.

Ropu během dne podporovala dopolední slova izraelského ministra dopravy, který řekl, že útok na íránská jaderná zařízení bude zřejmě „nevyhnutelný“. Prudce růst však ceny začaly ve chvíli, kdy ministerstvo práce USA vydalo zprávu o květnovém vývoji zaměstnanosti.

Trh brzy po nastartování růstu ještě více navnadila prognóza investiční banky Morgan Stanley. Ta využila příležitosti a vydala předpověď, podle níž by ceny ropy mohly do 4. července dosáhnout hranice 150 dolarů za barel.

Ani prudký růst cen na dosavadní rekord z minulého měsíce nebyl nijak spjat se změnami nabídky a poptávky fyzického trhu ropy; převážně byl ovlivňován výkyvy dolaru a hnán vzhůru trumfujícími se předpověďmi investičních bank a makléřů, tedy těch, kdo jsou sami na cenovém vývoji zainteresováni.

Za posledních šest let ceny ropy vzrostly kvůli silné poptávce a obavám z nedostatečné nabídky více než šestinásobně a proti počátku roku jsou dražší o více než třetinu. Drahá ropa již narušuje ekonomický růst v USA i Evropě a začínají se objevovat obavy, že by mohla omezit i nárůst poptávky v Asii, o niž se cenový růst opírá.