Jihočeská Agrární komora ocenila nejlepší potraviny regionu

České Budějovice - Jako nejlepší jihočeské potraviny označila jihočeská Agrární komora šunku s medem, trdelník, jahodový jogurt a tmavý med. Ceny byly uděleny při českobudějovických Slavnostech piva na druhém ročníku soutěže Chutná hezky Jihočesky 2008. Nejlépe hodnocené masné, pekařské a mléčné produkty získaly právo používat logo soutěže, talířek se složeným ubrouskem.

Cílem soutěže je propagace kvalitních výrobků z regionu. Podmínkou účasti je, aby firmy vyráběly pouze na území kraje. Každý z výrobců mohl nominovat maximálně deset produktů, které považuje ve svém oboru za zajímavé či ojedinělé. Nově se mohli přihlásit i alkoholických nápojů, s výjimkou piva. O ocenění se mohou hlásit drobní podnikatelé i velké firmy.

„Nejde nám jen o poměřování výrobků. V první řadě se snažíme o osvětu. Mnozí menší výrobci nemohou konkurovat nadnárodním firmám. Jejich jedinečnost je právě v regionalitě, nadstandardní přidané hodnotě a neopakovatelných senzorických vlastnostech,“ řekla ředitelka regionální komory Hana Hricová.

Prvenství v jedné z kategorií připadlo včelaři Antonínu Zvánovcovi z Hluboké nad Vltavou, který uspěl s tmavým lesním medem. „Mám z toho strach. Je to strašná reklama. Letošní rok byl ale špatný, přišli jsme o spoustu včelstev. A teď toto. Začínám se obávat, abych měl medu dost,“ řekl s úsměvem Zvánovec, který se včelaření věnuje 33 let. Med z okolí zámeckého parku a blízkých lesů dodává do menších obchodů v Budějovicích a v Hluboké nad Vltavou.

Jedenáctičlenná porota porovnávala kvalitu 142 výrobků od 37 potravinářů. Na výběr měla ze 47 masných, 12 mlékárenských a 48 pekařských produktů. V kategorii ostatní se utkalo 35 výrobků, ovocné šťávy, smažené brambůrky, zelí nebo různé likéry.