V daních nebude ani po dnešku jasno

Praha - Vláda se dnes měla zabývat změnami, které mají zabránit zvýšení daňového zatížení poplatníků v příštím roce. Jednání ale přerušila. Občané se tak ani dnes nedozví, zda jejich příjmy v příštím roce porostou, nebo se naopak propadnou.

Návrh ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), který vláda pro dnešek odložila, počítá se snížením odvodů na sociální a zdravotní pojištění o jedno procento. Současná úprava schválená v rámci reformy veřejných financí počítala oproti tomu s poklesem daně z příjmů ze současných 15 na 12,5 procenta.

Kalousek tvrdí, že pokud se podaří navrhované změny prosadit, polepší si lidé v příštím roce o stovky korun měsíčně. S jeho názorem souhlasí také ekonom ČSOB Petr Dufek. „Podle toho, co je schváleno dnes, by si lidé rozhodně pohoršili. Příjem by klesl řádově o stokoruny. V případě, že daňový poplatník uplatňuje slevu na dani na manželku, tak by ten pokles mohl být dokonce i 500 korun,“ zdůraznil v rozhovoru pro Českou televizi.

Důvodem poklesu, který by hrozil v případě neschválení Kalouskova návrhu, je výrazné omezení slev, které budou moci občané využívat při výpočtu daně z příjmu. Pokud by je ale kompenzovalo snížení daňové sazby, znamenalo by to snížení sumy, kterou z daní dostávají obce a kraje. Dojde-li ke změnám v oblasti sociálního pojištění, k poškození správních jednotek nedojde.

V případě, že by se daně ani odvody na sociální pojištění neupravily, klesly by příjmy příští rok lidem s platy v rozmezí 10 tisíc až 40 tisíc korun. „Pokud se sníží sociální pojištění, bude to spravedlivé řešení, které se bude týkat všech,“ dodal k návrhu změn Dufek.