Praha je ekonomicky stabilní jako Washington, tvrdí průzkum

Praha - Společnost MasterCard hodnotila 75 světových metropolí z hlediska tamní životní úrovně nebo jejich ekonomického vlivu na zbytek světa. Praha se umístila na 49. místě. Podle primátora Pavla Béma má hlavní město dobře nakročeno do budoucna.

„Jsem rád, že se Praha ve srovnání s ostatními zeměmi regionu střední a východní Evropy umístila na nejlepším místě. Na druhou stranu však musíme být realisté a nemůžeme přehlížet fakt, že existují vývojově a ekonomicky silnější metropole, s nimiž se nemůžeme srovnávat,“ vysvětluje Bém.

Praha výborně skórovala třeba v oblasti srovnávání kvality života, kde se objevuje na předních místech. Česká metropole byla hodnocena také z hlediska ekonomické stability, z průzkumu si odnesla 86 bodů ze 100, tedy přibližně stejně jako Washington. Podle Pavla Béma se ale jen z průzkumu těžit nedá.

Naopak nejhůře Praha dopadla v oblasti byznysových center, získala pouhých 13 bodů ze 100. Bém si je toho vědom. „V této oblasti máme ještě co dohánět. Investuje se do inovativních projektů, např. zapojení univerzit do byznys center,“ říká Bém.

I když dnes hlavní město představuje 25 procent hrubého domácího produktu celé České republiky, Bém upozorňuje, že se musí vnímat i další města. „Velká ekonomická síla se skrývá třeba v Brně nebo Ostravě. Republika se musí vyvíjet rovnoměrně,“ tvrdí Bém.

Stejnou kvalitu života jako v Praze najdou obyvatelé i v Hongkongu nebo Athénách. „Nechci v tomto pohledu Prahu poměřovat. To jsou úplně jiné světy. Našimi měřítky jsou města jako Ženeva, Kodaň nebo Curych a s těmi se musíme umět srovnávat,“ zakončil Bém.

Podle průzkumu se deset z 25 nejvýznamnějších metropolí světa nachází v Evropě. Vedle prvního Londýna, jemuž pomohly zejména silná a zajištěná ekonomika a aktivní finanční trhy, jde o Paříž, která obsadila sedmou příčku, dále pak Frankfurt na osmé pozici, desátý Amsterodam, za kterým je Madrid, a od 14. příčky seřazené Kodaň, Curych, a Stockholm.