Rusko chce omezit roli státu v ekonomice

Petrohrad - Rusko musí omezit roli státu v ekonomice a jako jednu z priorit si stanovit ochranu soukromého majetku. Na Petrohradském hospodářském fóru to zdůraznil první místopředseda vlády Igor Šuvalov. Pomazání k tomu dostal i od nového premiéra Vladimira Putina, který již schválil rozhodnutí o snížení počtu strategických podniků kontrolovaných státem.

Zahraniční investoři v Rusku podle Šuvalova musí často bojovat kvůli přebujelé státní byrokracii s vysokou mírou korupce. Vážné problémy způsobuje také nízká nezávislost soudů a jejich slabá role při vymáhání dodržování zákonů. Nyní nastal čas nepříjemnou situaci změnit.

Šuvalov tvrdí, že vláda se v nejbližší době zaměří na reformu způsobu, jakým řídí státní korporace a nahradí v představenstvu byrokraty profesionály. Pokud by k tomu skutečně došlo, znamenalo by to zásadní obrat ve vývoji ruské ekonomiky a politiky. V letech 2000 až 2008, tedy v době, kdy v Rusku vládl tvrdou rukou Putin v roli prezidenta, došlo totiž ke znárodnění řady podniků zejména v ropném průmyslu. Stát převzal také kontrolu nad některými bankami, výrobcem titanu a automobilovou společností.