Schválená reforma veřejných financí má být první změnou v české ekonomice

Praha - Reforma veřejných financí, kterou poslanci schválili 21. srpna, je pouze prvním krokem, za nímž musejí následovat další fáze, které je potřeba podniknout k ozdravení české ekonomiky. Jestliže reforma, jejíž první část výrazně mění daňový systém, zavádí poplatky ve zdravotnictví a škrtá v některých sociálních dávkách, bude dokončená, tak bude podle ekonoma Jana Švejnara v mnohém úspěšná.

Švejnar do budoucna očekává reformu penzijního systému, která bude klíčová. „Ty prozatimní první kroky mají dobrý směr, protože se snaží zmenšit např. neefektivnost zdravotnictví. Problém vidím v tom, že reforma má pozitivní dopad na lidi ve vyšších příjmových skupinách a mnohem méně je výhodná pro lidi s nižšími příjmy.“ poukázal Švejnar, který byl hostem studia Dobrého rána, na některé problémy reformy. „Jsou to první změny. Jestliže u nich zůstaneme, tak budou skutečně jen kosmetické. Jestliže budeme dál pokračovat, tak jsou v mnohém namířeny správným směrem.“ Reforma je podle něj velmi potřebná, neboť Česká republika je v situaci, která je neudržitelná, a bude muset v několika příštích letech přistoupit k rázným krokům.

Kromě reformy veřejných financí komentoval ekonom Jan Švejnar i krizi hypotéčního trhu ve Spojených státech. Krize se objevuje i v Německu, protože mnozí němečtí investoři vlastní ve svých portfoliích v míře větší, než se předpokládalo, hypotéční úvěry na americkém trhu. Důvodem pomalého řešení této krize je neprůhlednost vlastnických poměrů, neboť moderní finanční instrumenty se pohybují po celém světě a v tuto chvíli není přesně znám obsah portofólii všech investorů. Krize nyní zasáhla i komerční nemovitosti, například ve střední Evropě klesly jejich ceny až o 15 procent. Ekonom Švejnar nevylučuje, že tato krize by mohla snížit ceny nemovitostí na celém světě.

V souvislosti s krizí trhu s bydlením zasahují i centrální banky. Nicméně analytici se obávají, aby jejich intervence nebyly příliš veliké. Švejnar jejich strach nesdílí. „Myslím, že intervence zatím nebyla příliš velká, neboť to nebezpečí, že by mohlo dojít k větší krizi a panice je poměrně silné a v tom smyslu je lepší trochu tu intervenci přehnat, než ji učinit nedostatečnou,“ řekl Švejnar a dodal, že americká centrální banka i evropská centrální banka dosud postupovali rozumně.

Lucie Strašíková