Czech Coal změní kvůli limitům způsob prodeje uhlí, nabídne ho v aukcích

Praha - Skupina Czech Coal, vlastník Mostecké uhelné, změní kvůli územním limitům způsob distribuce uhlí. Odběratelům je bude prodávat v aukcích. První z nich by se přitom měla uskutečnit ještě letos. Nyní připravuje aukci 5,76 milionu tun volného energetického uhlí z lomu ČSA. Novinářům to dnes řekl spolumajitel společnosti Petr Pudil.

Uhlí bude Mostecká uhelná nabízet v ročních dodávkách po 720 tisících tunách v průběhu osmiletého období od roku 2013 do roku 2020. „Jsme pod tlakem tepláren a elektráren, které logicky požadují jistotu dlouhodobých dodávek. Na všechny se ale kvůli územním limitům nemůže dostat,“ uvedl Pudil.

Nyní společnost prodává uhlí na základě dlouhodobých kontraktů a s každým odběratelem uzavírá individuální smlouvy. Většina střednědobých kontraktů, které má nyní Czech Coal uzavřeny, vyprší mezi roky 2010 a 2012.

Na územní limity těžby narazila Mostecká uhelná poprvé letos v dole ČSA, kde nyní omezuje těžbu. Další pokles objemu těžby má podle Pudila nastat po roce 2012, kdy se sníží z nynějších 5,2 milionu tun ročně na zhruba 2,5 milionu. V roce 2020 má být surovina v lokalitě zcela vytěženo. Bude to znamenat zánik přibližně 9 tisíc pracovních míst.

Czech Coal již před časem oznámil, že do zpřístupnění zásob uhlí za limity je připraven investovat až 22 miliard korun. Pokud ekologické omezení zůstane zachováno, klesnou podle Pudila dodávky hnědého uhlí na trh v letech 2013 až 2020 na 37 milionů tun ze současných zhruba 48 milionů.

Vláda posun limitů odmítá. Energetickou závislost Česka na uhlí má pomoci snížit elektřina z obnovitelných zdrojů a podle dřívějších vyjádření premiéra Mirka Topolánka také jaderná energetika. Jejímu dalšímu rozvoji však brání programové prohlášení vlády a odmítavý postoj Strany zelených.

Vydáno pod