Saudská Arábie zvýší těžbu ropy nejvíce za 3 roky

Dubaj - Saudská Arábie, která je největším světovým vývozcem ropy, opět přispěje k boji proti jejím rekordně vysokým cenám. Příští měsíc zvýší těžbu drahocenné suroviny nad 9,5 milionů barelů denně, nejvíce za tři roky. Ceny ropy jsou již podle Rijálu na nepřijatelné úrovni.

Přesný objem dodatečné produkce má být podle saúdskoarabských vládních představitelů oznámen na plánované schůzce producentů a spotřebitelů 22. června v saúdském přístavu Džidda.

Saúdská Arábie nyní těží asi 9,45 milionu barelů denně. Nad hranicí 9,5 milionu barelů země těžila naposledy v listopadu 2005. O novém zvýšení těžby se mluví týden před mimořádnou schůzkou, na niž Rijád svolal zástupce ropných zemí a hlavních odběratelských států a kde se má hovořit o postupu proti současným rekordním cenám. Zástupci ropného kartelu OPEC se přitom nechali před časem slyšet, že suroviny je na trhu dostatek.

Tento měsíc již Saúdská Arábie zvýšila těžbu a vývoz ropy o 300 tisíc barelů denně a posílila dodávky zejména do Spojených států. Podle některých médií by se saúdská těžba měla zvýšit o zhruba půl milionu barelů.

Tento měsíc cena ropy vystoupila až na 139 dolarů za barel a v meziročním srovnání je zhruba dvojnásobná. Nárůst cen ropy vyvolal protesty proti drahým palivům v Evropě a Asii a otřásá finančními trhy v obavách, že zvýšená inflace zpomalí globální ekonomiku.

Saúdská Arábie je jediným členem kartelu OPEC, který má ještě pohotově k dispozici volné kapacity pro zvýšenou těžbu. Nyní může těžit o zhruba dva miliony barelů denně více, než zrovna těží.