České podnikatele trápí koruna a ropa, problémy chtějí řešit na Titanicu

Praha - Recesistickou akcí jménem Živnostenský Titanic chce dnes Sdružení podnikatelů a živnostníků upozornit na problémy, kterými trpí české podnikání. Mezi ty největší řadí posilující kurz české koruny, rostoucí ceny ropy, inflaci, platební morálku odběratelů a problémy s finančními úřady.

České podnikání podle Bedřicha Dandy, předsedy Sdružení podnikatelů a živnostníků,  rozhodně nejde ke dnu jako slavný parník, potýká se však s mnoha problémy. Akce, která probíhá v Praze u Čechova mostu, na ně má upozornit a poskytnout prostor k diskusi o možných řešeních.

Setkání se účastní i Josef Mázl ze společnosti J4, pyšnící se titulem Exportér roku. Proti silné koruně radí Mázl nakupovat vstupní suroviny za eura, tedy od zahraničních dodavatelů, a používat zajištění proti kurzovému riziku pomocí forwardových operací. To si však nemůže mnoho živnostníků dovolit. Podnikatelům by v budoucnu ulehčilo případné zavedení eura. „Českým firmám, které nemají tak vysokou míru zisku, by euro pomohlo k prosperitě,“ věří Mázl.

S vysokými cenami paliv se dá těžko něco dělat, podnikatelé by se však v případě dlouhodobě nízkého zisku neměli bát změnit obor podnikání. „Měli by se podívat se, kde je z hlediska exportu větší šance dosáhnou zisku,“ radí Josef Mázl.

Podle posledních údajů u nás roste počet konkurzů. Meziročně vyhlásilo platební neschopnost o devět procent firem více než loni, nejčastěji z odvětví těžby nerostných surovin. „Nejhorší platební morálku mají Němci a západoevropští podnikatelé,“ tvrdí Mázl. Proti platební neschopnosti odběratelů radí zajistit se pojištěním.

Problematické jsou také vztahy mezi drobnými podnikateli a velkými řetězci, které jim platí se zpožděním. Pesimistická očekávání vzbuzuje také inflace, která tlačí na růst mezd a na zdražování úvěrů. „Dosud jsme měli nejvýhodnější úvěry z celé Evropské unie. To se ale zřejmě brzy změní,“ obává se Mázl.