Student Agency se opět dostala do hledáčku antimonopolního úřadu

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájí správní řízení s autobusovým dopravcem Student Agency. Důvodem je podezření, že firma zneužívá na lince Praha - Brno dominantní postavení na trhu. Na začátku roku totiž výrazně zlevnila jízdenky na spoje, které vyjížděly ve stejných časech jako autobusy konkurenční Asiany.

„Naše povinnost je reagovat na kroky konkurence. Za sníženou cenu 50 korun začala jezdit nejdříve Asiana, to nebyl náš nápad. Na slevu navíc měli nárok pouze majitelé kreditových jízdenek, tedy asi pětina našich zákazníků,“ brání svou firmu majitel Student Agency Radim Jančura.

Společnost Asiana už na trase Brno - Praha nejezdí. Minulý týden zrušila všechny spoje kvůli vytížení svých autobusů na zájezdy cestovních kanceláří. Spoje mezi dvěma největšími městy obnoví podle ředitele firmy Alexeje Livina opět na podzim.

Také Student Agency na této lince minulý týden omezila některé spoje. Například mezi Brnem a autobusovým nádražím Praha-Roztyly jezdí nově namísto devíti jen tři spoje denně. Podle Jančury je to kvůli blížícím se prázdninám, kdy nejezdí tolik studentů.

Chováním Student Agency, která patří k největším autobusovým dopravcům v Česku, se antimonopolní úřad zabýval už loni. Zjišťoval, zda společnost nezneužívala své dominance, když nabízela některé jízdenky za podnákladové ceny, například i za korunu. Porušení zákona ale nakonec nezjistil.