Evropský parlament chce rozdělit energetické giganty

Brusel - Evropský parlament dnes schválil daleko "tvrdší" podobu liberalizace energetického trhu v Evropské unii, než na jaké se nedávno dohodly členské státy. Zatímco europoslanci prosazují majetkové dělení energetických gigantů, státy chtějí umožnit i kompromisní řešení, které by jednotlivým společnostem umožnilo, aby si zachovaly vliv ve výrobě i v přenosové síti. Zákonodárci jej ovšem dnes odmítli. Odlišný názor parlamentu znamená, že státy a zákonodárce čekají složitá smírčí jednání, která by měla vést ke kompromisu.

Parlament se s radou shoduje na dvou řešeních

V Česku je podoba liberalizace sledovaná zejména kvůli společnosti RWE Transgas, která v zemi vlastní nejen výrobu, ale i přepravu plynu. Europoslanci však dnes jednali pouze o trhu s elektřinou, plyn přijde na řadu až v červenci. Pokud by europarlament postupoval v případě plynu stejně jako dnes v případě elektřiny, znamenalo by to, že RWE Transgas bude mít na výběr ze dvou řešení. Prvním je, že by musel přepravu plynu prodat zcela jiné společnosti. V tomto případě jde o takzvaný plný unbundling.

Alternativním řešením je, že by společnost nemusela přepravu prodávat, ale ztratila by v ní kontrolu. Její řízení by totiž převzal takzvaný nezávislý systémový operátor (ISO), který by ji ovládl a RWE Transgas by pak neměl na její chod žádný vliv. Obě řešení mají přinést na energetický trh větší konkurenci, jak tvrdí Evropská komise, která návrhy předložila.

Třetí řešení ovšem odmítá

Členské státy se ovšem na začátku června dohodly na dalším možném řešení, které označují jako „třetí cestu“. To pochází z dílny Francouzů a Němců, které by majetkové dělení energetických společností postihlo patrně nejvíce v celé unii. Tento návrh má i podporu Čechů, je však jablkem sváru mezi radou a europoslanci.

Takzvaná třetí cesta rovněž počítá se vznikem operátora (TSO), který by vládnul přenosové soustavě, ale s tím rozdílem, že původní vlastník by si zachoval část svého vlivu. Aby tato možnost byla vůbec reálná, Evropská komise pro ni vytvořila několik zásadních omezení. I tak je ale vnímána jako nejmírnější varianta ze všech tří.

Výsledek liberalizace je nejistý

Narozdíl od trhu s plynem není pro Česko liberalizace trhu s elektřinou tak zásadní, v Česku totiž elektřinu vyrábí ČEZ a přenosovou soustavu vlastní ČEPS. Přestože obě společnosti vlastní stát, Evropské komisi takové oddělení stačí. A ani tolik sledovaná liberalizace trhu s plynem zřejmě v budoucnu Česku nepřinese převratné výsledky. „U plynu je výroba koncentrovaná, pozitivní dopady by proto nebyly takové, jak možná někdo očekává,“ upozorňuje analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Jelikož se výsledek smírčích jednání dá těžko předpovídat, je budoucí podoba liberalizace energetiky v současnosti ještě méně jasná než po jednání států na začátku června. „Tím, že jednání budou ještě tak dlouhá, ztrácíme drahocenný čas, který by mohl být využit daleko lépe a mohl by pozitivně ovlivnit ceny pohonných hmot,“ lituje Hatlapatka.