Na dani z nemovitosti se bude platit až pětkrát více

Praha - Daň z nemovitosti v Česku od příštího roku poroste. Podle odhadu Svazu měst a obcí k jejímu zvýšení přistoupí až pětina obcí. V některých případech zaplatí vlastníci domů, bytů, garáží, kanceláří, ale i pozemků až pětkrát větší sumu, než na jakou byli zvyklí. Upozornilo na to dnešní vydání deníku Právo.

Obce chtějí od příštího roku začít využívat pravomoci, kterou jim dala v reformním balíku vláda. Daň z nemovitosti nyní mohou dle svého uvážení vynásobit dvěma, třemi, čtyřmi nebo pěti.

Podle průzkumu práva již zvýšení využila krajská města jako Hradec Králové (zvýšení na trojnásobek daně), Pardubice, Jihlava a Karlovy Vary (všude dvojnásobek). Z menších obcí je již odhlasovali například zastupitelé Turnova (dvojnásobek), Chodova (dvojnásobek) a Dukovan, kde se daň od ledna dokonce zpětinásobí.

Navýšení je nezbytné, říkají zastupitelé

Představitelé měst a obcí se shodují na tom, že zvýšení daně je potřeba. Obcím pomůže financovat veřejně prospěšné projekty a překonat výpadek v rozpočtu, způsobený snížením daně z příjmu fyzických osob, jejíž část přichází do obecních kas. „Máme osmdesát kilometrů silnic, musíme je z něčeho udržovat,“ zdůraznil místostarosta Turnova Jaromír Pekař (ODS).

Zvýšení daně pocítí i ti majitelé nemovitostí, kteří jsou od ní zatím osvobozeni. Týká se to především vlastníků novostaveb a těch, kteří na vlastní náklady zateplili dům. Vládou již totiž prošel návrh ministra financí Miroslava Kalouska, který počítá se zrušením osvobození počínaje rokem 2010.

Daně se ale budou také rušit

Kromě možnosti zvýšit daň z nemovitosti dostaly obce také možnost zrušit daň ze zemědělské půdy. I o této možnosti nyní rozhodují. Rušit se bude například v Hradci Králové, Pardubicích nebo Dukovanech. „Osvobozujeme od daně zemědělské pozemky, abychom vykompenzovali zvýšení daně z nemovitosti,“ vysvětlil starosta Dukovan Miloš Kučera.