Americká hypoteční krize má už 400 zadržených, včetně managerů Bear Stearns

New York - V souvislosti s krizí amerického trhu s hypotékami už od března FBI zatkla přes 400 lidí a zřejmě brzy padnou první obvinění. Kvůli krachu hedgeových fondů investiční banky Bear Stearns dnes americké úřady zadržely bývalé manažery Ralpha Cioffiho (52) a Matthewa Tanina (46). Jsou podezřelí z toho, že klamali investory a zakrývali před nimi rizika, která s sebou nesly investice na trhu rizikových hypoték. Předpokládá se, že budou obžalováni a souzeni za podvod s cennými papíry.

Tannin je podle své obhájkyně Susan Bruneové nevinný a stal se obětním beránkem rozsáhlé krize. Právník Cioffiho se k věci odmítl vyjádřit. Hypotéky pro klienty se špatnými záznamy v předchozím splácení se převáděly na cenné papíry a obchodovalo se s nimi po celém světě. Nesplácení těchto hypoték pak otřáslo světovou ekonomikou a trhem s bydlením ve Spojených státech.

Kolaps hedgeových fondů Bear Stearns pak ukázal, jaké škody hrozí firmám, které hypotéky skupovaly, restrukturalizovaly a prodávaly jako dluhopisy.

Dvojice fondů Bear Stearns zkrachovala loni v červnu. Cioffi a Tannin jim přitom psali příznivá hodnocení. „Jeden z manažerů si z těchto hedgeových fondů, v době, kdy už věděli, že dochází k problémům, vybral dva miliony dolarů,“ říká analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Matthew Tannin je ve vyšetřovací vazbě mimo domovské New Jersey a Ralph Cioffi byl zatčen v New York City, upřesnila FBI. Úřad státního zástupce v Brooklynu dodal, že vznese obžalobu z komplotu a podvodu ještě dnes.

Stěžuje si i Komise pro cenné papíry

Analogický krok udělala i americká Komise pro cenné papíry, která federálnímu soudu v Brooklynu předložila na oba manažery stížnost. Tannin a Cioffi podle komise v prvních pěti měsících minulého roku podváděli investory i partnerské instituce fondů, když před nimi tajili rozsah prohlubujících se potíží.

Materiál komise uvádí, že Cioffi loni v březnu z fondu vybral své vlastní dva miliony dolarů. Investory ale před nebezpečím rizikových investic
nevaroval. V oficiálních zprávách pak lhal o své důvěře ve fondy a vyzýval investory k dalším vkladům. Stížnost komise požaduje pokutu, její výši ale neuvádí.

Samotnou banku Bear Stearns srazil kolaps fondů na kolena. Minulý měsíc akcionáři investiční banky odhlasovali, že ji koupí skupina JPMorgan Chase & Co. za 2,2 miliardy dolarů, což představuje deset dolarů na akcii. Ještě v lednu minulého roku, před začátkem hypotečních problémů, se akcie Bear Stearns obchodovaly za 171 dolarů.

Petr Zajíc z Pioneer Investments tvrdí, že žaloby týkající se ekonomické kriminality nejsou v USA ojedinělým jevem, podobné případy podle něj patří ke koloritu americké společnosti. „U Američanů je povědomí o právní vymahatelnosti tak veliké, že se velice často obracejí k žalobám,“ říká. Vyšetřování je proto prý spíše příznivá zpráva, která přispěje k očištění trhu.