Legendárním loděnicím v Gdaňsku hrozí krach

Gdaňsk - Polsko se pře s Evropskou komisí kvůli loděnicím v Gdaňsku. Brusel Varšavě vytýká, že loděnice protiprávně dotovala, a tak jim tím pomáhala v konkurenčním boji s jinými evropskými loděnicemi. Evropská komise proto nyní po Varšavě chce, aby buď doky zavřela, nebo aby loděnice vrátila státu dotace. To by však mohlo mít stejně katastrofální dopady. Největší obavy z výsledku sporu mají loďaři, kteří mohou přijít o práci.

Gdaňské loděnice jsou sídlem legendární odborové organizace Solidarita. Její současný místopředseda Karol Guzikiewicz se nyní obává o budoucnost nejen Solidarity, ale celých doků. „Hrozí nám nejhorší varianta, tedy konec loděnic a lidé bez práce. A to nesmíme připustit,“ říká.

Do Varšavy se proto dnes sjely tisíce demonstrantů, kteří se polskou vládu snažili přesvědčit, aby pro záchranu gdaňských loděnic udělala maximum. „Je nejvyšší čas, aby vláda našla investora,“ vyzývá nynější předseda Solidarity Roman Galozewski.

Do 26. června musí polská vláda dokončit privatizaci loděnic. Pokud to nestihne, musí loděnice podle Evropské komise vrátit dotace ve výši 740 milionů zlotých. To by s největší pravděpodobností vedlo jejich k bankrotu.

Loděnice by se pak zřejmě staly pouhou historickou památkou a desetitisíce dělníků by byly bez práce. „Celá moje rodina, otec i matka, všichni pracujeme v loděnicích, nemáme kam jinam jít,“ stěžuje si loďař Krzysztof Brzoza.

Investora vláda bez úspěchu hledá již čtyři roky, nyní chce unii přesvědčit, aby jí dala čas ještě alespoň do listopadu. „Jsou to složitá jednání, předcházející vlády privatizaci loděnic odkládaly a my to nyní nestíháme,“ říká polský ministr státního pokladu Aleksander Grad.

Vydáno pod