Sestupný trend dolaru bude pokračovat

New York/Praha - Americký dolar stále mírně oslabuje. Dnes ho bylo možné na finančních trzích koupit za 19,96 korun. Odborníci předpokládají, že sestupný trend bude pokračovat minimálně do konce letošního roku. Další ránu mu může zasadit snížení úrokových sazeb, které plánuje Fed, aby napomohl oživení ekonomiky.

Dolar je na tom vůči ostatním světovým měnám nejhůř za posledních patnáct let. Může za to hlavně páteční zpráva o poklesu pracovních míst ve Spojených státech. Experti předpokládali, že v srpnu vznikne 110 tisíc nových pracovních míst. Jejich počet ale naopak o 4 tisíce klesl. Stalo se tak poprvé od roku 2003.

Vlna propouštění zasáhla zejména banky postižené finanční krizí. Podle analytika společnosti Atlantik FT Josefa Kvardy ale snižují počet zaměstnanců také jiná odvětví: „Výrazné zhoršení je ve všech sektorech, propouští se v průmyslu, to stejné platí i pro stavebnictví a služby.“

Situaci dolaru by mohlo navíc zhoršit opatření americké centrální banky. Ta plánuje snížení úrokové sazby o čtvrt až půl procenta. Tento zásah Fedu má oživit slábnoucí ekonomiku, kurzu měny by to ale přitížilo. Klesly by totiž výnosy z dolarových aktiv, což by znamenalo pokles zájmu o ně. Investoři by proto přestali dolary nakupovat.

Odborníci se shodují na tom, že sestupný trend kurzu měny Spojených států bude i nadále pokračovat. „My předpokládáme vzhledem ke slábnoucí americké ekonomice z dlouhodobého hlediska oslabování dolaru, nicméně krátkodobě může technicky dojít k nějakému posílení měny vůči euru. Ale z dlouhodobého hlediska očekáváme ceny nad 1,4 USD za euro,“ zdůraznil v rozhovoru pro Českou televizi broker společnosti Brokerjet ČS Michal Tobiáš. S jeho názorem souhlasí rovněž Kamila Horáčková, členka představenstva AXA investiční společnost. Ta se domnívá, že sestupný trend, který dolar nastartoval, bude pokračovat nejméně do konce letošního roku.