Česko a Slovensko vytvoří jeden z největších podniků v Evropě - spojí cargo

Praha - Ministři dopravy České republiky a Slovenska Aleš Řebíček a Ľubomír Vážny se na dnešním jednání dohodli, že se česká a slovenská nákladní železniční doprava spojí v jeden subjekt. Vznikne tak jeden z největších nákladních přepravců v Evropě.

„V první etapě se zaměříme na analýzu projektu, která bude dále upřesňovat jednotlivé dílčí kroky, definovat všechny aspekty fúze a upřesňovat koncept dalšího rozvoje společného projektu,“ řekl k záměru Řebíček. Nový podnik bude podle něj konkurenceschopnější na liberalizovaném evropském trhu a zvýší se také jeho hodnota při případné privatizaci.

Zamýšlená fúze se zamlouvá také odborníkům. Děkan dopravní fakulty ČVUT Petr Moos vidí zásadní význam v tom, že nově vzniklý silný subjekt bude moci ovládnout západovýchodního železniční směr. „Jestliže sledujeme tok investic, tvorbu logistických center směrem na východ, můžeme z toho usoudit, že takovýto most bude mít velkou roli a může být velmi úspěšný,“ zdůraznil Moos. Naopak skeptičtí jsou ke spojení obou cargo společností slovenští politici.

Nákladní doprava Českých drah je pátá největší v Evropské unii. Loni přepravila více než 90 milionů tun zboží. Cargo Slovakia vozí ročně asi 50 milionů tun, což firmu řadí na rozhraní první a druhé desítky. Po spojení by se nová společnost dostala zhruba na úroveň polských železnic PKP, které jsou v EU na druhém místě za německou Deutche Bahn.

Vydáno pod