Aerolinky budou brzy muset uvádět ceny letenek včetně poplatků

Brusel - Letecké společnosti budou již brzy díky Evropské unii muset uvádět cenu letenek včetně všech poplatků. Dopravní výbor Evropského parlamentu dnes totiž schválil návrh, který zakazuje dnes běžnou praxi, kdy první cena letenky například na internetu neobsahuje všechny úhrady. Ty zákazník později stejně zaplatí.

Souhlas výboru je klíčovým předpokladem pro schválení návrhu v druhém a pravděpodobně posledním čtení. Členské státy s kompromisem podle svých vyjednavačů rovněž souhlasí. „Hlavní pozornost se soustředí na rezervaci letenek po internetu, což je například u nízkonákladových dopravců kolikrát jediná možnost. Cena za letenku musí obsahovat všechny možné poplatky a přirážky,“ uvádí parlament s tím, že celková cena musí být uvedena již na začátku „procesu“, kdy si zákazník letenku vybírá. Na letence navíc budou muset být jednotlivé poplatky přesně rozepsány.

Podle členů výboru má zákazník právo vědět, jak vysoké poplatky platí a za co je vůbec platí. Návrh rovněž zakazuje veškeré rozdíly v ceně podle bydliště cestujícího. Cena za rezervaci stejné letenky ve stejnou dobu se nesmí lišit podle toho, v jaké zemi cestující je. Evropská komise totiž dostávala podobné stížnosti týkající se nákupu na internetu. Některé společnosti při účtování ceny rozlišovaly podle místa, odkud si cestovatel letenku rezervoval.

Vydáno pod